Nicolas Maeterlinck

Bert Anciaux over Spaanse zaak tegen Puigdemont: "Dit heeft niets meer te maken met een rechtsstaat"

Senator Bert Anciaux (SP.A) haalt op Facebook uit naar het Spaanse gerecht dat de afgezette Catalaanse leider Carles Puigdemont wil vervolgen. "Dit lijkt op een pure politieke afrekening", schrijft Anciaux. Volgens hem "misbruikt" Spanje zo het gerecht.

Het Spaanse gerecht wil Puigdemont en zijn regeringsleden vervolgen voor rebellie, misbruik van overheidsgeld en opruiing. Daarop staat een maximumstraf van 30 jaar. "Sorry, maar dit heeft niets meer te maken met een rechtsstaat. Dit lijkt op een pure politieke afrekening met een politieke tegenstander", denkt Anciaux daarover.

De senator - met een verleden bij de Volksunie -  wijst erop dat Puigdemont op democratische wijze is verkozen. "Men kan hem verwijten dat hij een illegaal referendum heeft georganiseerd. Goed, beschouw het referendum dan van generlei waarde. Lach ermee", oppert Anciaux. "Maar daarom  iemand bedreigen met een gevangenisstraf van 30 jaar? Wat voor een repressie is dit?"

Anciaux schuwt de straffe woorden niet: "Indien Spanje het meent met haar respect voor de democratische rechtstaat, dan misbruikt ze het gerecht niet om af te rekenen met politieke tegenstanders. Indien ze dit wel doet, is ze niet meer dan een trieste bananenrepubliek".

Dat Carles Puigdemont nu naar Brussel is "gevlucht", vindt Bert Anciaux dan weer een "eerder laffe houding". "Zijn plaats is in Barcelona en Catalonië", klinkt het. "Maar indien het Spaanse gerecht, onder druk van de Spaanse regering, gevangenisstraffen wil opleggen van 30 jaar, dan maken ze van Puigdemont en zijn collega's helden. In dat geval is enkel de Spaanse regering verantwoordelijk voor het succes van de Catalaanse nationalisten."

SP.A-voorzitter Crombez: "Probleem dat N-VA zegt dat het om een politieke vervolging gaat"

Eerder op de avond haalde SP.A-voorzitter John Crombez nog uit naar de N-VA over dezelfde kwestie: "De Europese lidstaten hebben niet gekozen om te zeggen dat Spanje geen deftige rechtsstaat heeft. België heeft dat wel gedaan: staatssecretaris Francken dit weekend, meneer Loones vandaag."

"Zij zeggen dat je niet kunt rekenen op een eerlijk proces in Spanje. Dan gaat er een conflict komen en de schade voor België is redelijk groot. Dit is het probleem: dat de grootste politieke partij zegt dat het om een politieke vervolging gaat. Er is een beschuldiging. Ofwel heeft de N-VA bewijzen dat die beschuldiging vals is; breng ze dan. Als dat niet zo is, laat het gerecht zijn werk doen."

Crombez kon nog niet reageren op de uitspraken van zijn partijgenoot Bert Anciaux, maar verwees naar zijn interview in "Terzake".

Video player inladen...

Meest gelezen