Marco Okhuizen

Bierfiets vanaf morgen geweerd uit centrum Amsterdam

Vanaf morgen mogen bierfietsen geweerd worden uit de Amsterdamse binnenstad, dat heeft de rechtbank beslist. De Amsterdamse oud-burgemeester Eberhard van der Laan had al eerder besloten om de bierfietsen te verbieden, maar vier uitbaters stapten daarop naar de rechter. De oud-burgemeester kreeg nu gelijk. 

“Het verbod kan vanaf morgen van kracht worden”, dat was de uitspraak van de Amsterdamse rechtbank. De gemeente heeft ook op Twitter laten weten dat ze het verbod effectief gaat invoeren: “Na uitspraak van de rechter is het nu een feit: vanaf morgen is de #bierfiets verboden in de drukste gebieden van het centrum.”

"Correct en voldoende gemotiveerd"

De Amsterdamse oud-burgemeester Eberhard van der Laan besloot al eerder om de bierfiets te verbieden. Hij wilde vanaf 1 januari een verbod op de fietsen in de binnenstad wegens overlast. Maar vier bierfietsexploitanten stapten naar de rechter. De exploitanten vonden het verbod te drastisch en onvoldoende gemotiveerd.

Eind vorig jaar kregen ze nog gelijk van de rechter, die wees het bierfietsverbod vanaf 1 januari 2017 af. Van der Laan heeft zijn motivatie daarop aangevuld en aan de rechtbank bezorgd. Hij gaf de verhuurders ook nog een hele zomer de tijd om hun gehuurde stallingsruimte op te zeggen en zich te vestigen in wijken waar de bierfiets nog wel welkom zouden zijn.

De rechtbank heeft nu geoordeeld dat de oud-burgemeester alle belangen op een correcte wijze heeft afgewogen en dat het verbod ook voldoende gemotiveerd is. “Het geschreeuw, openbare dronkenschap en wildplassen door toeristen op een bierfiets zouden de openbare orde schaden.”

Faillissement bierfietsexploitanten

De bierfietsexploitanten vrezen voor een faillissement. Maar volgens de rechtbank weegt de kritiek van de gemeente zwaarder door. “De rechtbank is het met de gemeente eens dat de combinatie van verkeershinder, overlastgevend gedrag en het drukke stadscentrum een verbod op groepsfietsen in het centrum rechtvaardigt”, staat te lezen in de uitspraak. 

Het verbod geldt voor de Haarlemmerbuurt, de grachtengordel-West, het stationsgebied, de Jordaan, de Wallen, de uitgaanspleinen en het oostelijk deel van de oude binnenstad.

Oud-burgemeester Eberhard Van der Laan heeft de uitspraak niet kunnen meemaken, hij overleed op 5 oktober aan de gevolgen van kanker. 

Meest gelezen