Video player inladen...

Centrale databank voor katten operationeel: "Voor katten die al geregistreerd zijn, verandert er niets"

Cat ID, de officiële centrale databank voor katten, wordt vanaf morgen operationeel. Eigenaars moeten al jaren hun kat laten chippen en registreren, maar een officiële databank was er nog altijd niet. Alle nieuwe katten zullen in de nieuwe databank ingeschreven moeten worden. Voor katten die al gechipt en ingeschreven zijn in een private databank, verandert er niets, zegt Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA).

Sinds enkele jaren verplichten de federale en regionale overheden om katten te laten chippen en registreren. Katteneigenaars, dierenartsen en asielen gaven massaal gevolg aan de verplichting. Tot nu was er echter geen centrale databank waarin al die gegevens samengebracht werden. Bij gebrek daaraan maakten dierenartsen en asielen gebruik van verschillende systemen, een schriftje, een computersysteem, in veel gevallen ook private databanken.

Het is de bedoeling dat alle nieuwe katten voortaan in de nieuwe centrale databank terechtkomen, legt minister Weyts uit bij "De inspecteur" op Radio 2. "Het systeem is verplicht voor alle nieuwe katten en voor alle katten die worden verkocht of weggegeven, voor de rest verandert er eigenlijk niks."

Met andere woorden: "Als je kat al in een andere databank staat en je verhuist niet, je verkoopt je kat niet of je geeft ze niet weg, dan verandert er niks. Stel dat er een probleem opduikt, je kat loopt bijvoorbeeld weg, dan kunnen we de gegevens uit die private databanken ook nog altijd raadplegen."

Wat is het kostenplaatje?

Eigenaars die echt zeker willen zijn en hun al gechipte kat toch in de nieuwe databank willen, kunnen hun huisdier altijd opnieuw laten registreren bij de dierenarts. "Ze betalen dan 3 euro voor de registratie en daarnaast de prestatie van de dierenarts voor de handeling van het registreren", zegt Weyts. "Voor die laatste administratieve kosten bestaat geen vast tarief en rekenen dierenartsen aan wat ze zelf willen."

Wie zijn nieuwe kat laat chippen en registreren, betaalt de chip (over de prijs daarvan bestaat nog onduidelijkheid), 3 euro voor de registratie en dan nog de prestatie bij de dierenarts.

Momenteel loopt een campagne om dierenartsen te informeren over hoe de nieuwe centrale databank werkt.

Meer verdwaalde katten herenigen met hun baasje

Weyts is ervan overtuigd dat de databank meer verdwaalde katten zal kunnen herenigen met hun baasje. Vandaag wordt 4,5 procent van de katten die terechtkomen in asielen, opnieuw thuisgebracht. Bij de honden, die al sinds 1998 geregistreerd worden in een centrale databank, lukt het in 85 procent van de gevallen om dier en baasje opnieuw te herenigen.

De databank kan volgens Weyts ook helpen in de strijd tegen dierenhandelaars, omdat de overheid door de centrale registratie een beter zicht krijgt op de dierenhandel. Ook de controle op de verplichte sterilisatie moet makkelijker worden. Zo zullen er op termijn minder katten gedumpt worden en komt het zwerfkattenprobleem onder controle.

Meest gelezen