Crisiscentrum evalueert of bescherming voor Puigdemont nodig is

Het Crisiscentrum evalueert momenteel of er maatregelen nodig zijn om Carles Puidgdemont, de afgezette minister-president van Catalonië die momenteel in Brussel verblijft, te beschermen. Dat heeft Belga bij Peter Mertens, woordvoerder van het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken vernomen.

"Op basis van de informatie van het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging (Ocad) maar ook op basis van een algemene observatie van de situatie zal het Crisiscentrum beslissen of er maatregelen nodig zijn", zegt Peter Mertens.

"Wanneer er maatregelen genomen worden, zal het Crisiscentrum daar niet over communiceren. Het Crisiscentrum communiceert nooit over veiligheidsmaatregelen die voor individuen worden genomen."

De afgezette Catalaanse regeringsleider verblijft momenteel in Hotel Chambord in Brussel. Volgens zijn advocaat Paul Bekaert is Puigdemont niet van plan om de komende weken terug te keren naar Spanje.

Eerder vandaag heeft een Spaanse rechter een gerechtelijk bevel uitgevaardigd voor Puigdemont en zijn regeringsleden in Brussel. Zij moeten zich donderdag om 9 uur in Madrid voor de rechter melden. Doen ze dat niet, dan wordt er mogelijk een aanhoudingsbevel uitgevaardigd.

Meest gelezen