Video player inladen...

Crombez: "Problemen door Puigdemont in België zijn helemaal nog niet van de baan"

SP.A-voorzitter John Crombez denkt niet dat de problemen voor de regering-Michel van de baan zijn, nu het er steeds meer op lijkt dat de afgezette Catalaanse leider Carles Puigdemont hier geen asiel aanvraagt, maar naar eigen zeggen de Catalaanse zaak wil aankaarten bij de Europese instanties. Hij blijft erbij dat er wel degelijk een probleem is gerezen na het interview met staatssecretaris Theo Francken (N-VA) van afgelopen weekend.

De afgezette Catalaanse minister-president vraagt dus geen asiel aan in ons land. Het lijkt er dus op dat de regering-Michel in deze kwestie uit de wind is gezet. "Helemaal niet", vindt John Crombez. "Het probleem is dat er dit weekend vanuit de Belgische regering is gecommuniceerd alsof er een uitnodiging was, en intussen is de schade geleden."

Die schade dreigt volgens Crombez blijvend te worden. "Het gaat om mensen die niet meer in functie zijn en sommige mensen die in staat van beschuldiging zijn gesteld. Wat gaat minister Jambon doen als zijn uitlevering wordt gevraagd via Interpol?"

Volgens Crombez kan je Puigdemont hier bezwaarlijk als een gewone toerist beschouwen. "Het is iemand die binnen Spanje mee een zeer moeilijke situatie heeft gecreeerd en die nu in België in ballingschap komt. Zo ziet men dat in het buitenland. Dat maakt dat er een probleem voor de Belgische regering is."

Crombez vindt het niet kunnen dat de regering deze week geen tekst en, uitleg in het parlement komt geven. "Het is een logische vraag van het parlement om te weten of de schade voor België beperkt is, wat nu voor alle duidelijkheid niet zo is. Als er een probleem is, moeten ze duidelijkheid geven, en er is hier een probleem gerezen voor de regering en voor België."

Herbekijk hier het debat tussen Crombez en Loones in "Terzake"

Video player inladen...

Meest gelezen