De Wever: "Puigdemont is een vriend, en vrienden zijn bij mij altijd welkom"

N-VA-voorzitter Bart De Wever beschouwt de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont als een vriend die bij hem altijd welkom is. Hij heeft dat vanmiddag gezegd aan VTM Nieuws. Het is de eerste keer dat De Wever zich uitspreekt over de aanwezigheid van Puigdemont in ons land. 

"We weten allemaal dat wij heel nauwe banden hebben met heel veel partijen in beweging", zegt De Wever. "Niet alleen in Catalonië, maar ook in Spanje. Het is een heel moeilijke situatie die daar is ontstaan."

"Wij wensen geen olie op het vuur te gooien. Echt niet. Maar wij gaan natuurlijk ook geen vrienden in de steek laten. Dat doe ik nooit, want ik keer nooit mijn rug naar een vriend, ook niet als die in een moeilijke situatie zit."

Op de vraag of Puigdemont hier welkom is, mocht hij hier asiel aanvragen antwoordt Bart De Wever dat "Puigdemont een vriend is en vrienden zijn bij mij altijd welkom".

Hoewel De Wever zegt dat hij geen olie op het vuur wil gooien, doet hij dat in zekere zin toch. “Ik vrees dat de Spaanse premier Rajoy een heel cynisch spel heeft gespeeld, waarbij hij ook geweld heeft gepleegd tegen zijn eigen burgers. Hij heeft de Catalanen in een hoek geduwd, en hij heeft dat voorzien”, aldus nog De Wever aan VTM Nieuws. De Wever wilde nog niet reageren bij VRT NWS.

Meest gelezen