Video player inladen...

Deze Italiaanse journalist vocht tegen IS: "Aan de zijlijn staan, was onmogelijk"

De afgelopen jaren zijn er duizenden Europese jongeren vertrokken naar Syrië en Irak om aan de zijde van terreurgroep IS te vechten. Minder bekend zijn de verhalen van Europeanen die samen met de Koerdische troepen vechten tégen IS. VRT NWS sprak met de 30-jarige Claudio Locatelli, die betrokken was bij de bevrijding van Raqqa.

In 2016 was Claudio nog een gewone journalist en was hij aanwezig op de herdenking van de aanslag in de Bataclan in Parijs. Enkele maanden later besloot hij om niet langer aan de zijlijn te blijven staan en “zijn plicht” te doen. “Eind februari ben ik vertrokken naar Syrië, om mijn verantwoordelijkheid tegen het kwaad op te nemen. Blijven kijken, dat was voor mij onmogelijk.”

Claudio Locatelli tijdens YPG-oefening

Hij trekt ook parallellen met de strijd tegen nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog: “Veel van onze grootouders zaten in het verzet, dat was een andere historische context, maar wel hetzelfde motief. IS heeft de Jezidi’s aangevallen, verkracht en vermoord. Het was een eer om aan hun zijde te vechten, alsof je zou vechten met Joodse brigades tijdens de Tweede Wereldoorlog.”

Ook Belg vocht tegen IS

Als buitenlandse strijder kwam Claudio terecht bij de ‘Internationale Brigade’ van YPG, de Syrisch-Koerdische militie die wordt ondersteund door de coalitietroepen onder leiding van de Amerikanen. In die brigade zitten onder meer Britten, Amerikanen, Nederlanders en volgens Claudio ook zeker één Belg, een jongen uit Brussel.

Video player inladen...

Exacte cijfers over het aantal buitenlandse YPG-strijders zijn er niet, maar volgens de Italiaanse journalist is het duidelijk dat er veel meer Europese jongeren mét IS hebben gevochten: “Er zijn veel Belgen gaan vechten mét IS, weinig tégen IS. Dat moet ons doen nadenken, wat drijft Europese burgers om dat te gaan doen? Het probleem is dat we IS hebben toegestaan om binnen te dringen in de gedachten van onze burgers.”

"Geen schrik van veiligheidsdiensten"

Claudio kwam midden oktober terug naar Europa, via Brussel. Op de luchthaven van Zaventem werd hij tegengehouden door de Belgische politie, niet onlogisch na zijn verblijf in Syrië: “Na enkele telefoontjes lachten ze naar mij en vertelden ze dat ik aan de goede kant stond en dat ik verder mocht.”

Video player inladen...

“Ik heb geen schrik om vragen te beantwoorden van de Europese veiligheidsdiensten. Als ik dingen heb gedaan, dan is dat omdat ik vind dat het de juiste dingen waren. Het is onze plicht om te strijden tegen fundamentalistische religies.”

Claudio hoopt alvast dat de Europese veiligheidsdiensten alert blijven voor terugkerende IS-terroristen: “Het is moeilijker geworden voor de ‘foreign fighters’ om terug te keren naar Europa, ze zijn omsingeld en zitten vast. Maar alle landen moet beducht zijn, want als ze worden opgesloten in Europese gevangenissen dan kunnen ze andere gevangenen radicaliseren.”

Een uitgebreide versie van het gesprek met Claudio Locatelli kan u vanavond bekijken in 'Terzake' op Canvas en op VRT NU.

Meest gelezen