Duitse politie arresteert Syriër die aanslag beraamde

De Duitse politie heeft een 19-jarige Syriër opgepakt die ervan verdacht wordt dat hij een met een islamistisch motief een zware aanslag wilde plegen in Duitsland. Volgens het Duitse gerecht wilde hij een zelfgemaakt explosief laten ontploffen en daarbij zoveel mogelijk slachtoffers maken.

De man zou hiervoor al concrete plannen hebben gehad. Maar het is niet geweten of hij een bepaalde verdachte of een doelwit in het hoofd had. Dat meldt het Duitse parket, dat ook zei niet te beschikken over informatie of de verdachte lid zou zijn van een "terreurorganisatie".

De man werd opgepakt door een speciale eenheid van de Duitse politie. Dat gebeurde vanochtend vroeg bij een inval in Schwerin, een stad in het noordoosten van het land. Verschillende appartementen in de regio van de verdachte en andere personen, die nog geen verdachten zijn, werden doorzocht. Ook in Hamburg vonden huiszoekingen plaats.

Volgens de speurders zou de Syriër ten laatste in juli 2017 de beslissing hebben genomen om een bom in Duitsland te doen ontploffen, "met als doel zoveel mogelijk mensen te doden en verwonden". In de daarop volgende weken begon hij chemische producten en ander materiaal in te slaan, nodig om het springtuig te maken.  

Op internet was hij op zoek gegaan naar handleidingen om een bom te maken.  Online had hij ook contact met gelijkgestemden. Een van de personen waarmee hij via sociale media contact had, noemde zichzelf "soldaat van het kalifaat".  Het Duitse gerecht kent de identiteit van deze persoon nog niet.

Meest gelezen