Videospeler inladen...

Veertigtal psychiaters, psychologen en academici uiten harde kritiek op euthanasiewet bij ondraaglijk psychisch lijden

Een veertigtal psychiaters, psychologen en academici hebben een open brief geschreven over euthanasie bij ondraaglijk psychisch lijden. Ze vragen een grondige evaluatie van de wet. Aanleiding is een artikel vorige week in de Amerikaanse krant The Washington Post, die schreef over de onenigheid tussen twee voorstanders van euthanasie, Wim Distelmans en Lieve Thienpont.

"Doctors clash over euthanasia for mentally ill", schreef de Amerikaanse krant The Washington Post eind vorige week, op basis van uitgelekte vertrouwelijke documenten aan het persagentschap AP. Die "clash" speelt zich af in ons land, tussen Wim Distelmans, oncoloog en voorzitter van de Federale Euthanasiecommissie, en psychiater Lieve Thienpont. Distelmans en Thienpont zijn voorstanders van euthanasie, ook in het geval van psychisch lijden.

België is naast Nederland het enige land ter wereld waar euthanasie op basis van ondraaglijk en uitzichtloos psychisch lijden toegestaan is. De wet vereist dat mensen die een aanvraag indienen, door minstens twee onafhankelijke dokters gezien worden.

Uit enkele vertrouwelijke brieven die Distelmans en enkele collega's eerder dit jaar naar Thienpont stuurden, blijkt onenigheid over de werkwijze van Thienpont. "Wij worden gebruikt als een soort stempel om patiënten goed te keuren die u naar ons doorverwijst", is de teneur. "Meerdere keren stelden we vast dat u al beloftes gemaakt had aan patiënten." Dat "ondermijnt" de manier waarop ze nog kunnen bepalen of euthanasie op basis van psychisch lijden verantwoord is. "Wij willen ons distantiëren van die werkwijze."

Het artikel stelt ook vragen bij de manier waarop euthanasie op basis van psychisch lijden in ons land toegepast wordt. Thienpont reageerde in The Washington Post dat de brief alleen problemen aankaart over de manier waarop patiënten doorverwezen worden, niet over hoe zij en haar collega's euthanasie toepassen. Ook Distelmans zegt dat het artikel overtrokken is en dat hij zich geen vragen stelt bij de professionaliteit van Thienpont.

"Verstreng de criteria, schakel controlecommissie in of haal het uit de wet"

Meest gelezen