Gele gifwolk in Zevekote "was te wijten aan laksheid"

"De lekkende salpeterzuurtank in maart van dit jaar op een boerderij in Zevekote in West-Vlaanderen kon vermeden worden." Dat zegt Vlaams Parlementslid Tine Soens (SP.A) na vragen aan Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V).

Zevekote,  een klein dorpje in de West-Vlaamse gemeente Gistel, moest op 31 maart in allerijl ontruimd worden.  De 1.000 inwoners van het dorp moesten uit voorzorg hun huizen verlaten omdat er salpeterzuur ontsnapt was uit een tank van een mestverwerkend bedrijf.

Minister van Leefmilieu Joke Schauvliege liet onderzoeken hoe het lek kon ontstaan. En daaruit blijkt nu volgens Vlaams parlementslid Schauvliege dat het mestverwerkingsbedrijf zélf fouten heeft gemaakt.  

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt namelijk dat er zeer onzorgvuldig gewerkt werd.  "De installatie voor mestverwerking was tweedehands aangekocht. Er zaten ook gaten in die dichtgestopt werden door het bedrijf, maar niet zorgvuldig genoeg", zegt Soens.

"Daardoor kon het salpeterzuur lekken, wat uiteindelijk tot de gele gifwolk leidde. De installaties werden niet gecontroleerd omdat men een geldig attest kon voorleggen bij de verkoop." Minister van Leefmilieu Joke Schauvliege bekijkt of er extra controles kunnen komen op zulke installaties. 

Meest gelezen