AP

Weinstein "bood Rose McGowan 1 miljoen dollar zwijggeld aan" 

Harvey Weinstein heeft actrice Rose McGowan 1 miljoen dollar (zo'n 859.000 euro) zwijggeld aangeboden. Dat gebeurde vlak voor The New York Times het schandaal rond de Hollywoodproducer naar buiten bracht.  Intussen is Weinstein ook officieel uit de Producers Guild of America gezet.  

McGowan heeft via haar advocaat aan The New York Times  laten weten dat iemand uit de entourage van Weinstein gezegd had dat ze het geld kon hebben als ze een overeenkomst zou tekenen waarin stond dat ze niets zou vertellen over wat er gebeurd was. De actrice is een van de eersten die het seksueel misbruik van Weinstein heeft aangeklaagd. Volgens The New York Times had McGowan in 1997 al eens een overeenkomst gesloten met Weinstein voor 100.000 dollar.

De actrice heeft het geld niet meteen geweigerd. "Allerlei mensen zeiden me dat ik het beter zou aannemen zodat ik mijn kunst kon bekostigen." McGowan eiste eerst zelfs 6 miljoen dollar. Later vroeg ze haar advocaat die vraag opnieuw in te trekken. "Maar ik had waarschijnlijk wel tot 3 miljoen dollar van hem (Weinstein, red.) kunnen krijgen", zegt ze. Pas de dag voor The New York Times een groot verhaal over het misbruik door Weinstein uitbracht, wees ze zijn aanbod definitief af. "Ik had het gevoel: jij bent walgelijk, ik wil je geld niet, door het aan te nemen zou ik me misselijk gevoeld hebben."

Intussen zou er tegen McGowan ook een aanhoudingsbevel uitgevaardigd zijn omdat ze beschuldigd wordt van strafbaar drugsbezit. Dat bevel volgt op een onderzoek van persoonlijke spullen die McGowan op een vlucht van United had achtergelaten bij aankomst in Washington op 20 januari. Op de spullen zouden sporen van drugs gevonden zijn. McGowan heeft nog niet officieel gereageerd op de aantijgingen. Boven een retweet van een tweet waarin gesuggereerd werd dat het bevel geen groot nieuws zou zijn, mocht ze het zwijggeld van Weinstein aangenomen hebben, postte ze wel: "FACT" (feit).

Harvey Weinstein officieel uit Producers Guild gezet

Intussen is Harvey Weinstein gisteren officieel uit de Producers Guild of America (PGA) gezet. Volgens de producersvereniging is het de eerste keer dat ze een dergelijke maatregel neemt.

De verenging zal seksueel misbruik niet tolereren, klinkt het. "In het licht van de berichtgeving over Weinsteins gedrag - met nieuwe meldingen die nog steeds aan de oppervlakte komen - heeft de raad van bestuur unaniem beslist om Weinstein levenslang te verbannen", staat er in een mededeling van de PGA.

Volgens de vereniging is het de eerste keer dat ze een dergelijke maatregel neemt. "Deze ongeziene stap toont aan hoe serieus de PGA de verschillende meldingen van Weinsteins decennialange verwerpelijke gedrag neemt. Seksuele intimidatie kan niet langer getolereerd worden in onze sector en binnen de rangen van de PGA."

Sinds de eerste artikels over beschuldigingen tegen de Hollywoord-producer vorige maand gepubliceerd werden door de New York Times en de New Yorker, hebben al meer dan tachtig vrouwen Weinstein beschuldigd van verkrachting en seksuele intimidatie.

Meest gelezen