Blijvend herdenken: de gedenkboom, koesterkoffer en bloemenrekening

De komende dagen trekken heel wat mensen naar het kerkhof om er hun overleden dierbaren te herdenken. Maar niet alleen met Allerheiligen en Allerzielen staan we stil bij wie we verloren hebben. Meer en meer mensen houden het hele jaar door de herinnering aan hun dierbare levend.

Gedenkboom

Veel mensen vinden troost door een speciale plek te bezoeken. Een plaats die hen dichter bij hun dierbare brengt. Door een gedenkboom te planten, kunnen nabestaanden een gedenkplaats creëren in hun eigen tuin.  De gedenkboom kan een mini-appelboompje zijn, maar ook een eik of rode beuk. 

© Zoonar/kbuntu - creative.belgaimage.be

Rouwbloemenrekening

Als iemand komt te overlijden, bestelt men meestal bloemen op de dag van de begrafenis of crematie. Maar ook daarna blijft een rouwboeket op het graf of bij de urne vaak welkom. Samen met familie, vrienden of collega's kan u nu een bloemenbudget in zamelen om zo maanden- of zelfs jarenlang verse bloemen te bezorgen. Maar ook een nabestaande die alleen achterblijft, kan je op deze manier een hart onder de riem steken. "Onze bloemenrekening is er voor iedereen, zelfs voor mensen met een beperkt budget", zegt Ellen De Meyere van Flowers Forever.

Flowers Forever

Memory table

Iedereen heeft zijn of haar eigen herinneringen aan een persoon. Voor de nabestaanden van de overledene is het fijn om al deze herinneringen te bundelen op een 'memory table': een tafel die bestaat uit foto's en spullen die herinneringen oproepen aan de persoon die overleden is. Daarnaast kunnen er ook persoonlijke boodschappen voor de nabestaanden achtergelaten worden om hen te helpen bij het rouwproces. 

© Pavlo Savin - creative.belgaimage.be

De koesterkoffer

Ouders die een opgroeiend kind verliezen, blijven al te vaak met lege handen achter. Speciaal voor hen is er nu de koesterkoffer, een initiatief van het Berrefonds.  De koesterkoffer is een doosje waar ouders tastbare herinneringen aan hun overleden kind kunnen instoppen. Zo zit er in het valiesje een linnen zakje om de laatst gedragen kleertjes te bewaren. Maar ook een koesterdeken dat ouders kunnen vastpakken wanneer het allemaal even te veel wordt. 

CATHERINE DUVAL

Meest gelezen