AFP or licensors

Hoelang mag Puigdemont in België blijven?

De afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont vraagt geen politiek asiel aan in België, maar wil hier wel blijven tot hij garanties heeft van de Spaanse overheid. Hoelang kan de man wettelijk gezien in ons land blijven? "De wereld vandaag" vroeg het aan professor Europees recht Peter Van Elsuwege (UGent). 

"Er staat geen specifieke termijn op hoelang meneer Puigdemont in België kan blijven", begint professor Van Elsuwege. "Als burger van de Europese Unie heeft hij sowieso het recht om hier zonder verdere formaliteiten minimaal drie maanden te blijven."

"Maar hij kan ook langer blijven, zolang hij niet ten laste komt van ons systeem van sociale zekerheid", gaat Van Elsuwege verder. Na drie maanden zou Puigdemont dan moeten kunnen aantonen dat hij over voldoende financiële middelen beschikt. "Maar ook dan is het niet zo eenvoudig om de man uit te zetten."

Puigdemont heeft dus eigenlijk onbeperkt verblijfsrecht hier. "Dat is een van de fundamentele rechten die verbonden zijn aan het burgerschap van de Europese Unie: eenieder die de nationaliteit heeft van een Europese lidstaat, kan in principe vrij reizen en verblijven op het volledige grondgebied van de EU."

Dat is ook waar premier Charles Michel naar verwees toen hij zei dat Puigdemont dezelfde rechten en plichten heeft als elke Europese burger.

Aanhoudingsbevel en politiek asiel

De situatie zou evenwel veranderen als Spanje een Europees aanhoudings­bevel zou uitvaardigen tegen de afgezette Catalaanse minister-president. "Dat is een heel specifieke procedure onder het Europees recht, waarbij een aanvraag zou worden ingediend om de man over te leveren aan Spanje via een gerechtelijke procedure", legt Peter Van Elsuwege uit.

"In principe kan dat heel moeilijk geweigerd worden. Binnen de Europese Unie geldt namelijk de veronderstelling dat alle EU-lidstaten voldoende garanties bieden voor het bieden van een eerlijk proces en dat de fundamentele rechten van verdachten worden gerespecteerd."

En in dat geval zou politiek asiel voor Puigdemont wel degelijk op tafel kunnen komen. 

Meest gelezen