Video player inladen...

In je blootje op de speelplaats

Toen ik de afgelopen weken in mijn omgeving liet vallen waar mijn nieuwe Pano zou over gaan, kreeg ik meestal wat gegniffel te horen. Men wist niet altijd goed wat sexting was. "Iets met pikante foto’s en jongeren zeker?"

analyse
Analyse
Aansturen van de 'analyse' teaser o.a. op de home pagina en 'analyse' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'analyse' overzichtspagina

Klopt. Al zijn het zeker niet alleen jongeren die dit doen. Voormalig kandidaat burgemeester voor New York Anthony Weiner is één van de bekendste ‘sexters’. Hij mocht zijn ambities opbergen toen bekend geraakte dat hij een foto van zijn erectie in een onderbroek stuurde naar een minderjarige. 

Het is iets intiems. Dus praat je er niet makkelijk over. Toen ik het vroeg aan zonen, dochters van vrienden, neefjes, nichtjes, kreeg ik telkens resoluut hetzelfde antwoord: nee, zij deden dat niet. De gène is groot. Tijdens een wat anoniemere bevraging op de speelplaats bleek dat bijna alle leerlingen wél zo’n foto’s hadden zien passeren.

Ik hoorde verhalen over smartphones die vlot worden boven gehaald op de speelplaats om elkaar naaktfoto’s te tonen van andere jongeren. "Het is niet dat wij daar naar vragen, maar ja, die worden doorgestuurd, dus ja,... we bekijken en becommentariëren die foto’s."

"Eigen schuld"

Maar hoe zou jij je voelen als het om jouw foto ging? Daar zijn ze hard in: "Tsja ze hadden zo’n foto maar niet moeten maken. Eigen schuld, dikke bult." Terwijl het natuurlijk helemaal niet de fout is van degene die de foto eerst in vertrouwen stuurde. 

Het lijkt me helemaal niet makkelijk om nu jong te zijn: opgegroeid in het digitale tijdperk, verliefd, smartphone in de hand, intieme foto snel gemaakt, verstuurd en dan moeten vaststellen dat je vertrouwen onherstelbaar beschadigd is. Naakt in de klaschat, op smartschool, in je blootje op de speelplaats, zo moet het voelen. 

Wat kan ik prijs geven? Ga ik niet teruggepakt worden? 

"Ik denk dat ge daarin niemand kunt vertrouwen, want er moet  maar één keer een echt zware ruzie zijn of iemand dat u wil terug pakken en dan hebt ge het zitten", zegt een meisje in de reportage. Die indruk krijg ik tijdens het maken van deze reportage: jongeren lijken de hele tijd op hun hoede te moeten zijn. Wat kan ik prijs geven? Ga ik niet teruggepakt worden? Is het vertrouwen tussen jongeren zoek?

De 17-jarige Flo, die ook soms sexts verstuurt, stelt me gerust: "Jongeren vertrouwen elkaar evenveel als vroeger. Maar ze vertrouwen het internet niet. Want als één iemand een slechte bedoeling heeft, kan iets heel snel fout lopen."

En het loopt erg fout. Amber, het vriendinnetje van Glenn, kan er nog altijd niet bij. Haar lief werd twee jaar lang achtervolgd door een naaktfoto die hij initieel in vertrouwen stuurde. Maar die verspreid geraakte. Op anonieme accounts werd hij uitgelachen op het internet. Hij vertelde haar alles, maar dat hij zo gepest werd, is ze pas na zijn dood te weten gekomen. De schaamte was te groot.

Amber wil getuigen over Glenn, die uit het leven is gestapt. Ze  is ijzersterk en kwetsbaar tegelijk. We worden er zo stil van, de cameraman, geluidsman, de ouders van Glenn op een afstand, terwijl Amber haar verhaal doet. Ze slaat spijkers met koppen, rake woorden. Bijna recht in de camera kijkt ze, haar leeftijdsgenoten aan: “Deel die foto’s niet om er bij te horen.” 

Sharing is not caring.

Deze reportage mocht voor mij geen moreel oordeel vellen. Het verhaal wilde ik door jongeren laten vertellen voor jongeren. Maar de pijn van gebroken vertrouwen heb ik diep gevoeld. Ik hoop dat het even doet stil staan. Sharing is not caring. Fotomateriaal delen van iemand die daar geen toelating voor gegeven heeft, is strafbaar. Als het iemand overkomt die je niet kent, denk je misschien al snel: "Ach wat, even lachen en doorsturen". Maar in je blootje gezet worden, letterlijk en figuurlijk, heeft zo’n impact op iemands leven. En als je foto in verkeerde handen terecht komt, schaam je niet kapot. Zoek hulp. Want het is, zoals Amber het zegt: "Als ge echt ne keer goed kijkt, zijn er echt veel mensen die naar u willen luisteren en u willen helpen, maar ge moet gewoon goed kijken, want ge kijkt er wreed rap over."

Meest gelezen