Video player inladen...

Kitir: "Is Puigdemont hier op uitnodiging van de N-VA?"

Oppositiepartijen Groen en SP.A willen dat de regering dringend tekst en uitleg komt geven in de Kamer over de aanwezigheid van de afgezette Catalaanse minister-president Puigdemont in België. "Wat is zijn plan, wat denkt onze regering daarover en is hij hier op uitnodiging", vraagt Meryame Kitir (SP.A) zich af. "Er is veel onduidelijkheid over de Belgische positie", zegt Kristof Calvo (Groen).

De oppositiepartijen willen meer uitleg over de aanwezigheid van de Catalaanse leider in ons land. "Is hij hier op uitnodiging van de N-VA", vraagt SP.A-fractieleidster Kitir zich af. "Wat komt hij hier doen, wat is zijn plan en hoe staat onze regering daar tegenover?" De politica benadrukt dat elke handeling of uitspraak olie op het vuur kan gooien of net het omgekeerde kan doen. "De situatie is heel gevoelig. Het is belangrijk dat we weten wat de rol van ons land is." 

Soortgelijke woorden zijn er te horen bij Calvo. "De afgelopen dagen is er heel veel onduidelijkheid ontstaan over de Belgische positie over de Spaans-Catalaanse kwestie", zegt hij. "De N-VA zegt "a" en premier Michel zegt en probeert "b". Dat is niet goed bij zo'n gevoelig dossier." Voor Groen is het belangrijk dat de regering met één stem spreekt.

Volgens Calvo was ons land nochtans goed bezig. "Het was een goede zaak dat onze premier het geweld in Catalonië sterk heeft veroordeeld, maar die goede positie is onder druk komen te staan door het doen en laten van de N-VA", zegt hij. "En dat is geen goede zaak. De regering moet met één stem spreken en oog hebben voor de bezorgdheden van zowel de Spanjaarden als de Catalanen."

Laurie Dieffembacq

Meest gelezen