Videospeler inladen...

Le nouveau Stromae est arrivé: maak kennis met Témé Tan

Na Stromae heeft Brussel alweer een veelbelovende muzikant afgeleverd: Témé Tan. Een van zijn nummers is te horen op de soundtrack van FIFA 2018. Vanavond was hij te gast in "Van Gils & Gasten".

Hij is geboren in Congo, kwam op jonge leeftijd naar Hannuit in Wallonië en ging op zijn 12 jaar in Landen in Vlaams-Brabant studeren: Tanguy Haesevoets, een jonge muzikant die sinds enkele jaren als Témé Tan aan de weg timmert.

Achter zijn artiestennaam gaat een hele symboliek schuil, legt hij vanavond uit in "Van Gils & Gasten" op Eén. "Toen ik als literatuurstudent op Erasmus in Granada was, kon niemand daar mijn voornaam Tanguy uitspreken. Iedereen noemde mij Tan. Dat deeltje heb ik bijgehouden."

"In Granada leerde ik een Japans meisje kennen dat als een zus voor me was. Mijn eerste concert met muziek die ik in Spanje had geschreven, gaf ik in Kyoto toen ik haar bezocht. "Té" betekent "hand" en "mé" is "oog". Normaal draag ik een sterke bril, maar op het podium laat ik die achterwege en gebruik ik mijn handen als ogen."

"Ça va pas la tête"

Zijn nummer "Ça va pas la tête" is te horen op de soundtrack van het voetbalspel FIFA 2018. "Dat was een grote verrassing. Ik ben geen fan van voetbal, ik ben meer een basketballer. Eerst vond ik het geen goed idee omdat ik geen band met voetbal heb, maar toen herinnerde ik me dat ik als kind zelf FIFA speelde en toen zag ik het als een teken."

Témé Tan heeft de voorbije jaren veel rondgereisd. Overal waar hij komt, maakt hij opnames die hij gebruikt om muziek te maken. "Mijn moeder had mij een dictafoon gegeven om mijn lessen op te nemen, maar daarmee heb ik mijn eerste demo en ook gewoon geluiden opgenomen."

In 2014 is de moeder van Témé Tan overleden. Als ode aan haar schreef hij het nummer "Améthys". "Ze geloofde in de kracht van edelstenen. Ik wou het positief houden, het mocht geen droevig nummer zijn. Ik wou haar leven vieren."

Meest gelezen