Leuvense onderzoekers ontdekken nieuwe genen die kanker afremmen

Wetenschappers van de KU Leuven en het Francis Crick Institute in Londen hebben 27 nieuwe genen geïdentificeerd die de groei van tumorcellen afremmen. Hun studie is verschenen in het tijdschrift Nature Communications.  

Genen die de groei van tumorcellen afremmen, worden in het vakjargon tumorsuppressors genoemd. De onderzoekers van de KU Leuven en het Francis Crick Institute hebben er bij de analyse van 2.200 tumorstalen 27 nieuwe ontdekt.

"In tumoren zien we heel wat genetische mutaties", legt professor Peter Van Loo van het Francis Crick Institute en de KU Leuven uit. "Sommige mutaties zijn ontstaan bij de groei van de tumor en hebben op de tumor zelf geen invloed. Onder wetenschappers noemen we deze mutaties passengers, of reizigers die met de tumor meereizen. Andere mutaties hebben wel een actieve invloed op de tumor. Die laatste soort noemen we drivers: zij sturen de tumor."

We hebben achterhaald dat 27 genen vaak in de tumors ontbraken

Professor Peter Van Loo, geneticus Francis Crick Institute en KU Leuven

"Drivers zijn in staat tumorsuppressors uit te schakelen", gaat professor Peter van Loo voort. "Dat hebben we eens te meer in de stalen moeten vaststellen. Met behulp van computeralgoritmes hebben we achterhaald dat 27 genen vaak in de tumors ontbraken. We hebben die genen uiteindelijk kunnen identificeren als nog onbekende tumorsuppressors, genen dus die voorkomen dat gezonde cellen zich delen tot tumor- of kankercellen."  

De vondst van de nieuwe tumorsuppressors kan in de toekomst leiden tot de ontwikkeling van nieuwe therapieën die zich specifiek op deze genen  richten.  

Meest gelezen