Noodtoestand in Frankrijk vanaf morgen vervangen door antiterreurwet 

Morgen komt een einde aan de noodtoestand in Frankrijk, nadat die bijna twee jaar van kracht was. President Emmanuel Macron zal de noodtoestand vervangen door een verscherpte antiterreurwet, die hij vandaag heeft verdedigd voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

De omstreden noodtoestand werd eind 2015 uitgeroepen door de toenmalige president François Hollande. Dat gebeurde na de bloedige aanslagen door terreurgroep IS, in de muziekzaal Bataclan en op andere plaatsen in Parijs. Daarbij kwamen 130 mensen om het leven. De noodtoestand gaf de politie onder meer het recht om huiszoekingen en invallen te doen zonder voorafgaande goedkeuring door een rechter. 

De voorbije twee jaar werd de noodtoestand al meerdere malen verlengd, maar morgen komt hij officieel ten einde. In plaats van de noodtoestand zal vanaf morgen een verscherpte antiterreurwet gelden. In die nieuwe wet zijn bepaalde bepalingen van de noodtoestand opgenomen en uitgebreid. Zo behoudt de politie de bevoegdheid om huiszoekingen uit te voeren en verdachte personen elektronisch af te luisteren. De politie krijgt ook de macht om moskeeën te sluiten waar haat wordt gepredikt. 

President Macron sprak vandaag het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg toe, om zijn antiterreurwet te verdedigen. Daar stelde hij dat jihadistisch terrorisme de grootste bedreiging blijft voor zijn land. "Terrorisme viseert de Europese samenleving en waarden, net als de regering en staat. We worden aangevallen om hetgeen waarvoor we staan", klonk het. Volgens de president zal de wet "onze burgers beschermen, alsook de mensenrechten". 

Macron verdedigt zijn omstreden antiterreurwet voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.

Inbreuk op mensenrechten

Verschillende mensenrechtorganisaties, waaronder Human Rights Watch en Amnesty International, hebben echter scherpe kritiek geuit tegen wat zij beschouwen als "een permanente noodtoestand". De wet zou volgens hen een inbreuk betekenen op de menselijke vrijheid, waaronder vrijheid van religie en vergadering.

"Frankrijk is zodanig verslaafd geworden aan de noodtoestand, dat het verschillende van die misbruikende maatregelen in de gewone wet heeft geïnjecteerd", stelde HRW nog in juli, net voor de wet werd goedgekeurd door het parlement.  

Fransen demonstreren tegen de nieuwe antiterreurwet.
AFP or licensors

Meest gelezen