AFP or licensors

Minister Lavrov doet beschuldigingen van Russische inmenging af als "verzinsels"

De aantijgingen dat Rusland zich zou hebben gemengd in verkiezingen in de Verenigde Staten en Europa zijn "verzinsels''. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov gezegd tegen het persbureau Interfax. "Er is geen grens aan de fantasieën", klonk het. 

"Zonder enig bewijs worden we beschuldigd van inmenging in niet alleen de Amerikaanse verkiezingen, maar ook in die in andere landen", stelde Lavrov tijdens een bijeenkomst van de Association of European Businesses in Rusland. "Onlangs werd gesteld dat Moskou bepaalde welke minister in Zuid-Afrika zou worden aangesteld. Er is geen grens aan de fantasieën", besloot de minister. 

Onderzoek in stroomversnelling

Lavrov deed zijn uitspraken daags nadat bekendraakte dat Donald Trumps voormalige campagnehoofd Paul Manafort en zijn zakenpartner Rick Gates worden aangeklaagd voor samenzwering tegen de VS, belastingsontduiking en het witwassen van geld. De aanklachten hebben onder meer betrekking op betaald advieswerk dat Manafort deed voor de vroegere Oekraïense president Viktor Janoekovitsj. Ze hebben evenwel geen betrekking op de kern van de zaak, namelijk concrete inmenging vanuit Rusland tijdens de verkiezingscampagne. Ook duidelijke linken met Trump worden niet aangetoond. 

Net na het nieuws van Manafort en Gates verschenen echter nog rechtbankdocumenten waaruit blijkt dat een andere campagnemedewerker van Trump, George Papadopoulos, heeft gelogen over het tijdstip van zijn ontmoeting met een Russische professor. Die professor had naar eigen zeggen banden met het Kremlin en zou in het bezit geweest zijn van belastend materiaal tegen Trumps toenmalige tegenstander Hillary Clinton. Via die professor zou Papadopoulos een ontmoeting hebben willen regelen tussen leden van Trumps campagneteam en de Russische regering. 

"Bewezen leugenaar"

De diplomatische denktank Russian International Affairs Council heeft intussen bevestigd dat er contacten zijn geweest met Papadopoulos, maar ontkent dat er een ontmoeting heeft plaatsgevonden tussen Russische bewindsleden en Trumps campagneteam. Minister Lavrov stelde vandaag nog aan de pers dat hij "niets illegaal" ziet in de interactie tussen Papadopolous en de Russische denktank. 

President Donald Trump heeft zich vandaag wel gedistantieerd van zijn voormalige campagnemederwerker Papadopolous. "Weinig mensen kenden de jonge vrijwilliger van lage rang genaamd George, die reeds bewezen heeft dat hij een leugenaar is", schreef hij op Twitter. 

Meest gelezen