Puigdemont gespot in Brussel, straks vertelt hij meer

Carles Puigdemont, de afgezette minister-president van Catalonië is gespot in Brussel. Op Twitter zijn de eerste beelden verschenen van de Catalaan, bij het hoofdkwartier van de Europese Vrije Alliantie (EVA).  Om 12.30 uur zal hij een persconferentie geven in een perscentrum in Brussel, maar niet in het Résidence Palace, zoals zijn advocaat eerder had gezegd. Daar lieten ze weten dat "er geen zaal beschikbaar is".

Sinds gisteren het nieuws naar buiten kwam dat Puigdemont naar Brussel zou zijn afgereisd, werd er volop gezocht naar de Catalaanse politicus. Vanochtend zijn de eerste beelden van de man opgedoken, die bevestigen dat hij in Brussel is.

Onderstaande beelden werden op Twitter gezet door een Spaanse correspondent in Brussel. De beelden werden gemaakt bij de ingang van de de Europese Vrije Alliantie (EVA). Dat is een partij die regionalistische partijen in Europa overkoepelt. 

Na een dag van speculaties bevestigde Paul Bekaert, de advocaat van Puigdemont, dat zijn nieuwe cliënt in Brussel was.  De advocaat heeft ook bevestigd dat er vandaag om 12.30 uur een persmoment gepland is in Brussel.

Over de locatie bestond wel enige onduidelijkheid. Bekaert had gezegd dat die zou plaatsvinden in het internationaal perscentrum Résidence Palace in Brussel, maar dat is daar ontkend. Volgens het persagentschap Belga weigert het perscentrum Puigdemont de toegang en ook aan VRT NWS is bevestigd "dat er geen zaal beschikbaar is". Volgens Belga zou dat komen omdat het gebouw onder de kanselarij van premier Michel valt, wat te gevoelig zou liggen.

Intussen is er dus een andere locatie gevonden: de Press Club, in de Brusselse Froissartstraat. Wat de afgezette Catalaanse minister-president precies gaat vertellen, blijft ook nog onduidelijk. Het gonst van de geruchten dat Puigdemont een regering in ballingschap in Brussel wil installeren, of dat hij asiel zal aanvragen in ons land.

"Ik kan alleen maar zeggen wat de gerechtelijke mogelijkheden in ons land zijn. Maar wij hebben nog niets beslist, alle opties liggen op tafel", zegt Bekaert. "Er is ook nog geen uitleveringsverzoek uit Spanje, dus we hebben nog tijd".  Ook bij de Catalaanse vertegenwoordiging in Brussel weten ze voorlopig van niets.

Meest gelezen