2017 Thierry Monasse

Bekaert: "Piste asiel volgen we niet, maar blijven alert voor eventueel verzoek tot uitwijzing"

Tijdens zijn persconferentie in Brussel heeft de Catalaanse minister-president Carles Puigdemont gezegd dat hij niet in Brussel is om in ons land politiek asiel te vragen. Zijn Belgische advocaat Paul Bekaert bevestigt dat in "De wereld vandaag". "Die piste zullen we niet volgen, maar uiteraard moeten we zeer alert blijven voor een eventueel verzoek tot uitlevering vanuit Spanje."

Een aanvraag tot politiek asiel komt er niet meteen, gaf Puigdemont vanmiddag te kennen op de persconferentie. Zijn advocaat Paul Bekaert liet kort daarop evenwel laten weten dat die er mogelijk wel nog kon komen als Spanje zou vragen om de uitlevering van Puigdemont.

Intussen is echter beslist om de piste van politiek asiel vooralsnog te verlaten. "Men kan de uitlevering ook betwisten zonder dat men asiel heeft aangevraagd", verduidelijkt Bekaert in "De wereld vandaag". "Het asiel staat totaal los van de uitlevering. We hebben beslist om de asielaanvraag niet in te dienen, maar een eventuele uitlevering te betwisten voor de rechtbank."

"Asiel is een totaal ander hoofdstuk dan uitlevering", zegt Bekaert nog, al voegt hij eraan toe dat een asielaanvraag op elk moment kan worden aangevraagd.

Belga

"Wat Puigdemont doet, is perfect legaal"

Bekaert vindt de commotie rond de komst van Puigdemont trouwens zwaar overdreven. "Wat hij doet is perfect legaal. Elke Spanjaard is vrij om naar België te komen. Bovendien heeft hij zelf aangehaald dat hij voor Brussel koos omdat het hem een forum voor Europa en de internationale gemeenschap geeft."

Hoe lang Puigdemont in België zal blijven, wist hij niet te zeggen tijdens de persconferentie. Ook Paul Bekaert heeft het antwoord niet. "Hij is naar hier gekomen om in alle veiligheid en rust te werken. En wij zijn in de tussentijd stand-by."

Meest gelezen