Politie rolt Nederlands drugslab op in Zulte

De Federale Gerechtelijke Politie van Oost-Vlaanderen heeft een drugslabo opgerold in Zulte. Het labo waar op grote schaal amfetamines konden aangemaakt worden, werd gerund door een Nederlandse drugsbende. Bij de actie werden in Nederland twee en in België drie verdachten opgepakt. Het druglabo werd ontmanteld.

De Federale Gerechtelijke Politie van Oost-Vlaanderen startte in overleg met het parket van Oost-Vlaanderen begin augustus een onderzoek naar een drugslabo. Door intens speurwerk konden de rechercheurs in samenwerking met politiezone Deinze/Zulte zicht krijgen op de verdachten en hun werkwijze. De verdachten gebruikten een loods in Zulte.

Omdat de verdachten die in beeld kwamen de Nederlandse nationaliteit hadden, werd er samengewerkt met de Nederlandse politie.

Internationale actie

Maandag 30 oktober 2017 startte onder leiding van de onderzoeksrechter in Gent de gezamenlijke actie van Belgische en Nederlandse politiediensten. Speciale eenheden van de Federale Politie vielen binnen in de loods. Ter plaatse werd er een verdachte aangetroffen. Een tweede verdachte, onderweg met een bestelwagen, werd in Deinze onderschept. De Belgische verhuurder van de loods werd eveneens meegenomen voor verhoor.

Er werd een professionele installatie aangetroffen waarmee grote hoeveelheden amfetamines kunnen aangemaakt worden. De huiszoekingen werden uitgevoerd met bijstand van de lokale politie Deinze/Zulte. De drie verdachten werden meegenomen voor verhoor.

Tegelijkertijd hadden drie huiszoekingen in Nederland, in de regio van Eindhoven, plaats. Hierbij kon de recherche van de eenheid Oost-Brabant twee verdachten aantreffen. Tevens werd er nog labomateriaal aangetroffen en ook materiaal om Belgische nummerplaten te maken.

Gezondheidsrisico

Gezien het gezondheidsrisico was er bij inval in het labo bijstand van de nationale drugcel gespecialiseerd in drugslabo's (CRU), het labo van de Federale Politie, een brandweerspecialist in gevaarlijke stoffen, de Civiele Bescherming alsook het NICC (Nationaal Instituut voor Criminaliteit en Criminalistiek). De gemeten waarden in het labo
waren kritiek waardoor het lokaal eerst werd verlucht alvorens verder te werken.

Uitlevering gevraagd

De drie verdachten die in België opgepakt zijn, werden vandaag voor de onderzoeksrechter in Gent geleid. Deze besliste om de twee Nederlanders onder aanhoudingsmandaat te plaatsen en de Belgische verhuurder vrij te laten onder voorwaarden.

Voor de twee verdachten die in Nederland opgepakt zijn, heeft de onderzoeksrechter een Europees aanhoudingsbevel uitgereikt met het oog op uitlevering aan België.

Meest gelezen