AFP or licensors

Puigdemont vraagt geen asiel in België, maar wil "Catalaans probleem ter sprake brengen in hart van Europa"   

De afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont is niet naar Brussel gekomen om in België politiek asiel te vragen. Dat heeft hij gezegd op een druk bijgewoonde persconferentie in Brussel.  Hij is hier "om het probleem ter sprake te brengen in het hart van de Europese instellingen".

De persconferentie vond plaats in de Brussels Press Club, een persclub voor Europese correspondenten in Brussel.  Naast Puigdemont waren ook de vijf Catalaanse ministers aanwezig die met Puigdemont naar Brussel zijn gekomen. Puigdemont begroette de journalisten in het Frans en wisselde zijn toespraak af met Catalaans en Spaans.

Hij is niet naar Brussel gekomen om politiek asiel aan te vragen in België, maakte hij duidelijk. "Ik ben naar Brussel gekomen, niet naar België. De Belgische politiek heeft er niets mee te maken", zei Puigdemont. "Ik ben naar de hoofdstad van Europa gekomen om in vrijheid en veiligheid te werken. We hebben uw hulp nodig om aan te tonen dat dit een politieke zaak is, geen juridische."

Videospeler inladen...

Puigdemont zegt dat de Catalaanse regering haar juridische verantwoordelijkheid niet wil ontlopen. Hij is niet naar België gekomen om zich aan vervolging te onttrekken. Wel zegt hij dat hij voorlopig in Brussel blijft. Hoe lang, is niet duidelijk. "Dat zal van de omstandigheden afhangen". Voor hij terugkeert, wil Puigdemont van de Spaanse regering garanties op een eerlijk proces. Krijg ik een eerlijk proces, dan keer ik onmiddellijk terug". 

De woorden "regering in ballingschap" nam Puigdemont niet in de mond, maar hij zei wel dat hij en de vijf andere ministers "hun werk nu vanuit Brussel voortzetten".

"We gaan uitdaging van regionale verkiezingen aan"

Puigdemont zegt ook dat hij de uitdaging van de komende regionale verkiezingen in december zal aangaan en het resultaat ervan zal respecteren. "Maar zal de Spaanse regering dat doen? Zelfs als er een meerderheid is die onafhankelijkheid wil?"

Puigdemont vraagt ook een reactie van Europa. "Onze waarden zijn die van Europa: verdraagzaamheid, vredeswil. Wij willen duidelijk maken dat de Spaanse regering door haar repressie de Catalaanse waarden geweld aandoet die ook de Europese zijn."

Aan de Catalaanse bevolking herhaalde hij zijn oproep tot vreedzaamheid. Hij vraagt de Catalanen ook om zijn regering te steunen en te helpen voorkomen dat de Spaanse overheid de Catalaanse instellingen ontmantelt.

Meest gelezen