Video player inladen...

Sander Loones (N-VA): "Meneer Puigdemont is hier in vrijwillige ballingschap, en ik begrijp dat ook"

N-VA-politicus Sander Loones ziet de aanwezigheid van de afgezette Catalaanse leider Carles Puigdemont in ons land als een tijdelijke vrijwillige ballingschap. "En ik begrijp dat ook. Als ik in een land zou leven waar je als politicus een gevangenisstraf kan krijgen alleen nog maar om het uiten van een politieke mening, dan zou ik ook nadenken over wat ik zou doen", zegt Loones aan VRT NWS. Volgens hem moet Spanje nu bewijzen dat het een rechtsstaat is.

Loones zag tijdens de persconferentie van Puigdemont in Brussel vanmiddag naar eigen zeggen een "vreedzame politicus die op een degelijke manier aan politiek doet en op een correcte manier opnieuw een uitgestoken hand doet naar Madrid om het gesprek aan te gaan". Europees Parlementslid Loones noemt hem een "voorbeeld voor vele politici".

Puigdemont vraagt geen politiek asiel aan in ons land, maar wil pas terug gaan naar Catalonië op het moment dat hij voldoende garanties heeft van de Spaanse overheid. Een tijdelijke vrijwillige ballingschap in ons land, begrijpt Sander Loones.

"En ik begrijp dat ook eerlijk gezegd.  Als ik in een land zou leven waar je als politicus een gevangenisstraf zou kunnen krijgen tot 30 jaar alleen nog maar om het uiten van een politieke mening, dan zou ik ook nadenken over wat ik zou doen", klinkt het.

Volgens Loones is het nu aan Spanje "om te bewijzen dat ze de rechtsstaat zijn die ze zijn". "Ze kunnen dat eenvoudig doen door de uitslag van de verkiezingen in december te accepteren ongeacht of die uitslag voor hen positief of negatief is. De eerste signalen die we gisteren al kregen waren niet positief. We zullen zien wat meneer Rajoy vandaag antwoordt."

"Ten tijde van de asielcrisis was de leuze "Wir schaffen das". Blijkbaar geldt dat niet voor de Catalanen"

Dat Puigdemont in Brussel is, is volgens Sander Loones logisch. "Brussel niet zozeer als hoofdstad van België, maar wel als hoofdstad van de Europese Unie. Ik merk dat nog altijd veel mensen in Europa hun rug toekeren naar het probleem in Catalonië, terwijl we allemaal onze ogen zouden moeten openen. Wat daar aan het gebeuren is, past niet in de Europese Unie."

De partij van Loones, de  N-VA, kreeg de afgelopen dagen wel kritiek voor de openlijke steun voor de Catalaanse zaak. Met name de uitspraak van staatssecretaris Theo Francken over de mogelijkheid van politiek asiel viel niet altijd in goede aarde bij de coalitiepartners. "Maar wij leven in een land waar ook Europese onderdanen asiel kunnen aanvragen. Ik denk oprecht dat wij daar trots op mogen zijn. Wat mij alleen opvalt is dat ten tijde van de asielcrisis de leuze was Wir schaffen das. Blijkbaar geldt dat voor de ganse wereld, maar niet voor de Catalanen. Ik roep iedereen op om toch wat consequenter te zijn."

Nochtans nam de N-VA die leuze "Wir schaffen das" destijds zelf erg op de korrel in het kader van de asielcrisis. De Catalanen daarentegen zijn nu kennelijk wel welkom voor de N-VA. "Maar een asielcrisis van een miljoen mensen vergelijken met een paar politici uit Catalonië uit onze eigen Europese Unie... die vergelijking loopt mank", repliceert Sander Loones.

In "Terzake" debatteerden Sander Loones (N-VA) en John Crombez (SP.A) vanavond over de komst van Puigdemont naar ons land (zie video hieronder).

Video player inladen...

Meest gelezen