Schimmige transacties brengen Airbus almaar meer in verlegenheid

De Europese vliegtuig- en defensiegroep heeft de overheid in de VS op de hoogte gebracht dat er mogelijk onregelmatigheden zijn geweest bij onderhandelingen om contracten binnen te halen voor het Amerikaanse leger.

Airbus heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in de VS laten weten dat het eind vorig jaar wellicht de Amerikaanse regels voor het verhandelen van wapens heeft overtreden. Informatie over de verkoop van militair materieel zou onvolledig geweest zijn. Het gerucht gaat dat tussenpersonen beleidsmakers betaald hebben om vlotter contracten binnen te halen.

Europese onderzoeken

De problemen in de VS komen voor Airbus erg ongelegen. In Europa loopt in vier landen een onderzoek naar het gebruik van smeergeld bij de toewijzing van contracten. Dat is geval in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk en in Duitsland en Oostenrijk. In die eerste twee landen was het, net als in de VS, Airbus zelf die de onregelmatigheden via intern onderzoek aan het licht bracht.

Het is nog niet duidelijk welke impact de schandalen zullen hebben op de resultaten van Airbus. Topman Tom Enders heeft zijn personeel wel een bericht gestuurd dat de groep zware sancties boven het hoofd hangen. Maar de vliegtuigbouwer benadrukt dat er nog altijd een goede verstandhouding is met de VS.

Airbus heeft er een moeilijk jaar op zitten. De resultaten voor de eerste drie kwartalen van 2017 vallen tegen. De groep heeft problemen met de motoren voor de populaire Airbus A320neo, waardoor de tijdige levering van 200 van die toestellen in het gedrang komt. En de verkoop van militair materieel valt lager uit dan in 2016.

Meest gelezen