Spaanse hooggerechtshof roept Puigdemont op om te getuigen: "Een streep door de rekening van Puigdemont"

Het Spaanse hooggerechtshof roept de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont op om donderdagochtend te komen getuigen. Ook de rest van de afgezette Catalaanse regering zal zich moeten verantwoorden voor de rechter. 

De Catalaanse leider en de leden van zijn regering worden in Spanje vervolgd voor rebellie, misbruik van overheidsgeld en opruiing. Daarop staat een maximumstraf van 30 jaar.

De veertien moeten ook binnen de drie dagen een bedrag van 6,2 miljoen euro overmaken aan de Spaanse overheid. Dat zijn de geschatte kosten voor het illegaal verklaarde onafhankelijkheidsreferendum van 1 oktober. Madrid is van oordeel dat er bij de organisatie van dat referendum misbruik is gemaakt van overheidsgeld.

"Garanties op eerlijk proces"

Puigdemont en vijf leden van de Catalaanse regering zijn sinds gisteren in Brussel, waar ze "vrijheid en zekerheid" zoeken, zoals Puigdemont het omschreef op een persconferentie vanmiddag.

Puigdemont stelde verder dat zijn komst naar België niet dient om zijn gerechtelijke vervolging in Spanje te ontlopen, maar benadrukte wel dat hij enkel naar Spanje zou terugkeren "als er garanties zijn voor een eerlijk proces". 

De vraag is nu of Puigdemont zich donderdag zal melden in Madrid. Zo niet, dan volgt er misschien een verzoek tot uitlevering of een arrestatiebevel, gt NOS-correspondent Rop Zoutberg vanuit Madrid. "Als dit aanhoudt kan dit aanleiding vormen tot een behoorlijk diplomatiek probleem tussen Spanje en België", aldus Zoutberg.

André Vermeulen: "Dit is een streep door de rekening van Puigdemont"

Video player inladen...

Meest gelezen