Taalprofessor Johan Taeldeman (73) overleden

Johan Taeldeman, professor-emeritus aan de Universiteit Gent en specialist in dialecten, is op 73-jarige leeftijd overleden. Hij was al enige tijd ziek. 

Professor Johan Taeldeman is dinsdagochtend overleden aan een slepende ziekte. Taeldeman was een bekend taalkundige, gespecialiseerd in dialecten. 

Taeldeman begon zijn studies Germaanse filologie aan de Universiteit Gent, hij werd professor en bleef heel zijn leven aan deze universiteit verbonden. Taeldeman was gepassioneerd door dialecten. Zo bracht hij in 1979 samen met enkele collega’s het eerste woordenboek uit van de Vlaamse dialecten. In 2011 werkte hij ook mee aan het boek over het Oosterzeels dialect. Taeldeman was een graag geziene gast in praatprogramma’s als het over de Nederlandse taal ging, maar gaf ook regelmatig kritiek op de achteruitgang van het taalgebruik. 

"Erg geliefd en vriendelijk man"

“Het was een graag geziene figuur in onze gemeente”, zegt burgemeester van Oosterzele, Johan Van Durme (CD&V). Taeldeman was afkomstig uit Maldegem, maar woonde al meer dan 25 jaar in Balegem, een deelgemeente van Oosterzele. “Taeldeman was al enige tijd ziek. Ik ging vaak op bezoek bij hem en zijn vrouw. Hij genoot nog van het leven. Hij was een erg geliefd en vriendelijk man met een enorme kennis die veel verder reikte dan enkel het dialect. Zijn dood is een groot verlies.”

Meest gelezen