Verdachten aangehouden in onderzoek naar verijdelde aanslag Thalystrein, een van hen genoemd bij aanslagen Parijs 

In het onderzoek naar de verijdelde aanslag op een Thalystrein twee jaar geleden heeft de onderzoeksrechter twee mannen aangehouden. De mannen worden beschuldigd van deelname aan terroristische activiteiten. Een van de twee is Mohamed Bakkali, die al onder aanhoudingsbevel was geplaatst in het dossier rond de aanslagen in Parijs. Dat meldt het federaal parket.

De mislukte aanslag op de Thalys vond op 21 augustus 2015 plaats. De 26-jarige Ayoub El Khazzani was in het station Brussel-Zuid zwaarbewapend op de trein gestapt. Hij verschool zich in het toilet, waar hij even voorbij de Franse grens met de wapens in de hand uitkwam. Maar omdat El Khazzani door vier reizigers - drie Amerikanen en een Brit - overmeesterd werd, raakten uiteindelijk maar drie mensen gewond.

Enkele dagen na de mislukte aanslag werd Ayoub El Khazzani in Frankrijk al in verdenking gesteld voor pogingen tot moord met terroristisch oogmerk. Kort na de aanslag kwam aan het licht dat El Khazzani een tijdlang in Sint-Jans-Molenbeek had verbleven en meer dan waarschijnlijk linken had met Abdelhamid Abaaoud, spilfiguur van de terreurcel van Verviers en de aanslagen in Parijs.

Gisteren vielen speurders dan binnen op twee adressen in Sint-Jans-Molenbeek, een in Anderlecht, en een in Laken, en hielden ze huiszoekingen in de gevangenissen van Andenne en Marche-en-Famenne. Er werden geen explosieven of wapens aangetroffen maar vier personen werden meegenomen voor verhoor.

Twee van hen werden vrijgelaten na grondig verhoor maar de twee anderen, onder wie ook Mohamed Bakkali, werden onder aanhoudingsbevel geplaatst. Beiden zijn in verdenking gesteld van deelname aan de activiteiten van een terroristische groep, Bakkali bovendien als leider. In Duitsland en Frankrijk werden ook al vijf personen opgepakt die een rol zouden gespeeld hebben in de mislukte aanslag.

Meest gelezen