Video player inladen...

Jonge vrouw uit Staden komt om bij "laffe terreurdaad" in New York, 3 andere Belgen gewond

In het zuiden van Manhattan, in de Amerikaanse stad New York, heeft een 29-jarige man met een pick-up truck meerdere fietsers en voetgangers aangereden. Daarbij zijn zeker acht doden en verschillende gewonden gevallen. Ook een jonge vrouw uit Staden bij Roeselare is om het leven gekomen. Drie andere Belgen raakten gewond. De burgemeester van New York heeft het over een "bijzonder laffe terreurdaad".

Het Belgische slachtoffer is een jonge vrouw uit Staden, bij Roeselare. Dat bevestigt burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open VLD). De vrouw was op citytrip in New York met haar twee zussen en hun moeder. De burgemeester werd op de hoogte gebracht door de echtgenoot van het slachtoffer.

Minister van Buitenlandse  Zaken Didier Reynders (MR), die toevallig gisteren in New York was, benadrukt dat de Belgische consul-generaal op dit moment ter plaatse is bij de familie van het slachtoffer. "We stellen alles in het werk om hen bij te staan."   

De minister betuigde intussen ook zijn medeleven op Twitter. "Onze gedachten zijn bij haar familie en haar vrienden", luidt het. 

Even later voegde Reynders eraan toe dat 3 andere Belgen gewond zijn geraakt. Het gaat om de vader, moeder en zoon van één gezin. Alle drie worden ze geopereerd. Over de ernst van hun verwondingen heeft Reynders geen informatie.

Video player inladen...

Reynders is op dit moment zelf ook in de VS. Op het moment van de aanslag was Reynders onderweg van New York naar Washington. Gisteren nam de minister bij de VN deel aan een debat over kinderen in gewapende conflicten en vandaag staat in Washington een gesprek gepland met zijn Amerikaanse collega Tillerson. Ze zullen er onder andere de strijd tegen terrorisme bespreken.

Ook vijf Argentijnen omgekomen

Bij de aanslag in New York zijn ook vijf Argentijnen omgekomen en één gewond geraakt. Dat bevestigt het Argentijnse ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze zouden deel uitmaken van een groep van tien toeristen uit de stad Rosario die op dat moment een fietstour door Manhattan maakte.  De andere twee dodelijke slachtoffers zijn Amerikanen. 

Man reed in op fietsers en voetgangers

De aanslag was het werk van een  29-jarige man. Het is even na 15 uur (lokale tijd) ten noorden van Chambers Street gebeurd, in het zuiden van Manhattan. De man reed met een gehuurde pick-uptruck een weg op die voorbehouden was voor voetgangers en fietsers. Vervolgens heeft hij verschillende mensen aangereden. 

De bestuurder reed daarna anderhalve kilometer verder in zuidelijke richting en kwam in aanrijding met een schoolbus. Daarbij zijn twee kinderen en twee volwassenen gewond geraakt, meldt de politie.

Toen de bestuurder daarna schreeuwend en zwaaiend met een lucht- en paintballgeweer uit de wagen sprong, werd hij neergeschoten door de politie. Hij werd vervolgens gearresteerd en overgebracht naar het ziekenhuis. Volgens ooggetuigen zou de verdachte "allahu akbar" (Arabisch voor "God is de grootste") hebben geroepen. Er zou ook een briefje zijn gevonden waarop staat dat hij handelde uit naam van terreurorganisatie IS. 

AFP or licensors

"Laffe terreurdaad door lone wolf"

De burgemeester van New York, Bill de Blasio, heeft op een persconferentie gemeld dat er in totaal acht doden zijn gevallen. Zes slachtoffers kwamen ter plaatse om het leven, twee anderen stierven op weg naar het ziekenhuis. De Blasio sprak nog van een "bijzonder laffe terreurdaad."

(Lees verder onder de video van de persconferentie van burgemeester De Blasio)

Ondanks het briefje dat bij hem gevonden werd en de allahu akbar-uitroep gaat het volgens gouverneur Andrew Cuomo om een aanval door een zogenaamde "lone wolf". Er zouden geen bewijzen zijn dat het om een groter complot  gaat, aldus Cuomo.

"Ziek en gestoord persoon"

President Donald Trump heeft intussen gereageerd op de aanslag via Twitter. "Het ziet er uit als alweer een aanval door een zeer ziek en gestoord persoon. De politie volgt dit nauwgezet op. NIET IN DE VS!", schrijft hij.  

Ook de Belgische premier Charles Michel heeft op Twitter zijn medeleven betuigd. "Onze gedachten gaan uit naar alle slachtoffers van de aanval in Manhattan en hun families", schrijft hij. "We staan verenigd met de inwoners van de VS."

Meest gelezen