Voedingsbedrijven willen maatregelen na sterke stijging eierprijs

De voedingsproducenten willen dat overheidsmaatregelen voor bedrijven die in de problemen zijn gekomen door de eiercrisis, ook voor hen gaan gelden. Daarnaast vragen ze dat er bij besprekingen over nieuwe contracten rekening wordt gehouden met de sterk gestegen eierprijs.

Volgens de federatie van de voedingsindustrie FEVIA is door het fipronilschandaal de eierprijs verdubbeld. De prijs van eigeel, dat in veel voedingsmiddelen is verwerkt, steeg zelfs met 250 procent. "Daardoor kunnen veel bedrijven in de problemen komen, zeker de vele kleinere bedrijven in onze sector", zegt FEVIA-woordvoerder Nicholas Courant.

FEVIA vraagt nu dat de overheid bij de verstekking van steun niet alleen denkt aan eierproducenten, "maar ook met de nodige flexibiliteit naar onze bedrijven kijkt",  aldus Courant. Verder dringt de branchevereniging erop aan dat grote klanten ermee rekening houden dat de leveranciers van voedingsproducten sterke prijsverhogingen moeten berekenen.

"Rekening houden met specifieke situatie"

"We willen vragen dat andere leveranciers en klanten rekening houden met die specifieke situatie en ook kijken naar de commerciële relaties op lange termijn", zegt de woordvoerder van FEVIA. "We weten dat de prijsverhogingen, die er nu zijn, ergens normaal zijn. We vragen dat die normale prijsstijgingen worden doorberekend en dat men daar geen buitensporige eisen gaat stellen."  

Meest gelezen