Video player inladen...

Wat hebben IRA, DHKP-C, ETA en Puigdemont gemeen? Deze man uit Tielt

Mensenrechtenadvocaat Paul Bekaert is met zijn verdediging van de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont niet aan zijn proefstuk toe. De advocaat uit Tielt begon zijn carrière met het IRA, verdedigde later leden van de ETA en de Koerdische activiste Fehriye Erdal.

Bekaert is eind jaren 70 voor de Liga voor de Mensenrechten naar Dublin gestuurd om er een hoorzitting over het IRA bij te wonen en is zo in het wereldje gerold. Het Iers Republikeins Leger wil Ierland herenigen en naar eigen zeggen het juk van de Britten afwerpen. Daarbij wordt geen geweld geschuwd.

Volgens Bekaert is de strijd van het IRA vergelijkbaar met die van de Baskische afscheidingsbeweging ETA, ook bekend voor hun bomaanslagen. Al in de jaren 80 was Bekaert de raadsman voor Basken die gelieerd werden aan de ETA. Later verdedigde hij zo bijvoorbeeld het koppel Moreno-Garcia (foto onder). Dat koppel probeerde met zijn hulp tevergeefs politiek asiel aan te vragen in België.

Lees verder onder de foto

In de jaren 2000 was Bekaert de advocaat van de Turk-Koerdische activiste Fehriye Erdal (rechts op onderstaande foto) van de extreemlinkse groepering DHKP-C die als terreurorganisatie wordt beschouwd. Zij werd in België tot 4 jaar gevangenisstraf veroordeeld, maar verdween onder het oog van de staatsveiligheid voor ze kon worden opgepakt.

Lees verder onder de foto

Gisteren is de Tieltse advocaat na een persoonlijk gesprek aangesteld als raadsman voor de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont. Of Puigdemont asiel gaat aanvragen is nog niet duidelijk. "Er is op dat vlak nog niets beslist. We zullen zien wat er in de komende weken zich voordoet”, zegt Bekaert daarover.

Lees verder onder de video

Video player inladen...

Opvallend is wel dat de advocaat eergisteren nog aan VRT NWS zei dat hij de kans op asiel heel klein acht. “Theoretisch kunnen vervolgde Catalanen asiel aanvragen, maar in de praktijk zal het heel moeilijk zijn”, zei hij toen.

Video player inladen...

Meest gelezen