Video player inladen...

Wim Helsen: "De spanning op een begrafenis is interessant om iets grappigs te verzinnen"

Komend weekend gaat "Er wordt naar u geluisterd" in première, de nieuwe zaalshow van Wim Helsen waarin hij een uitvaartbegeleider speelt. "Een begrafenis is een soort theaterstuk", zegt hij in "Van Gils & Gasten".

Na een tournee van zowat een jaar in Nederland staat Wim Helsen komende vrijdag in De Roma in Borgerhout voor de Belgische première van "Er wordt naar u geluisterd". In die nieuwe zaalshow speelt hij een klungelige uitvaartbegeleider die niet al te goed is in zijn job.

Van sommige begrafenissen heb ik enorm genoten

"Ik heb natuurlijk al veel begrafenissen meegemaakt", zegt hij vanavond in "Van Gils & Gasten". "Dat heeft mij geïnspireerd. Van sommige begrafenissen heb ik enorm genoten. Dat klinkt raar, maar omdat je met veel mensen samenzit, deel je dat verdriet. Het wordt steeds groter tot het niet meer over de overledene gaat."

"Ik heb al zitten huilen bij begrafenissen van mensen die ik niet ken. Dat vind ik heilzaam. Ik kom de kerk of het uitvaartcentrum anders buiten dan ik ben binnengegaan. Lichter en verbondener met de mensen rond mij. Dat is een ervaring waarnaar ook theatermakers streven, dat hun publiek anders buitenkomt."

Ik heb al zitten huilen bij begrafenissen van mensen die ik niet ken

"Tegelijk is een begrafenis een soort theaterstuk. Er zijn voorlezers, muziek en een pastoor of begeleider die de boel aaneenpraat. Als je dat goed doet, heb je samen die beleving. Maar je moet niet veel misdoen opdat het fout loopt. Er hangt altijd een rare spanning, je kan zoveel verkeerd doen. Die spanning is interessant om iets grappigs mee te verzinnen."

"Als het op echte begrafenissen verkeerd gaat, is het op het moment zelf gênant en nadien is het een goed verhaal. Het voordeel van theater is dat je er net wel mee mag lachen."

Meest gelezen