Video player inladen...

"Saipov had terreuraanslag in Manhattan al wekenlang voorbereid"

Er komen steeds meer details over de man die gisteren met een truck is ingereden op voetgangers en fietsers in New York. Blijkbaar was de man al wekenlang bezig met het voorbereiden van de aanslag.

De politiediensten hebben het internetverkeer van de 29-jarige Oezbeekse immigrant Sayfullo Saipov onderzocht. Daaruit zou blijken dat de man al wekenlang bezig was met het voorbereiden van de aanslag van gisteren. Zo zou hij websites bezocht hebben die in verband worden gebracht met de terreurgroep IS en andere sites waarop uitgelegd wordt hoe men met een voertuig mensen kan doden.

Dat past in het beeld van de dader die "allahu akbar" riep nadat hij uit zijn truck was gesprongen en mediaberichten waaruit zou blijken dat de man bewondering had voor de terreurgroep IS. In de truck zijn overigens dolken aangetroffen, maar geen vuurwapens.

Het persbureau Reuters heeft nu een vroegere collega van de man gevonden. Die verklaarde dat Saipov hem twee maanden geleden nog verrast had door zijn grote en erg plotse belangstelling voor godsdienst. Die getuige zegt dat Saipov op erg korte tijd en wel degelijk in de Verenigde Staten geradicaliseerd is geraakt. De man zou overweldigd geweest zijn door de religieuze vrijheid in de VS en wat hij op het internet vond.

Tegelijk zou Saipov volgens dezelfde getuigen niet echt aarden in de VS. "Zijn Engels was niet goed en hij leefde in zijn eigen wereld". Toch was hij getrouwd met een vrouw van Oezbeekse afkomst.

Uit Oezbekistan via Kirgizië naar de VS

Saipov kwam uit de Centraal-Aziatische republiek Oezbekistan, een vroegere deelstaat van de Sovjet-Unie. Het erg repressieve regime daar controleert volledig de media en het internet en treedt hard op tegen islamisten of om het even wie oppositie wil voeren.

De familie van Saipov in de Oezbeekse hoofdstad Tashkent wordt omschreven als traditionele, maar geen extremistische moslims. Saipov is nadien gaan wonen in de stad Osh, in het naburige Kirgizië, waar erg veel Oezbeken wonen. Van daaruit werd hij in 2010 geselecteerd via een loterij voor een Amerikaans visum. Sindsdien woonde hij in de VS zonder ooit terug te keren naar Oezbekistan.

"Ik overweeg hem naar Guantanamo te sturen"

Op een persconferentie heeft VS-president Donald Trump Saipov bestempeld als "een beest". Trump zegt dat de aanslag van gisteren aantoont dat het gerecht en de politie veel harder moeten optreden tegen terrorisme om dat soort aanslagen te ontmoedigen.

Als Saipov zijn verwondingen overleeft, overweegt Trump om hem desnoods naar Guantanamo te sturen. Op die Amerikaanse militaire basis op Cuba werden na de terreuraanslagen van 2001 tal van gevangen terreurverdachten zonder vorm van proces en in erbarmelijke omstandigheden gevangen gehouden.

President Barack Obama had beloofd om de gevangenis op Guantanamo te sluiten. Hij heeft weliswaar veel gevangen laten wegvoeren of naar derde landen of naar de VS voor berechting. Toch zitten er nog altijd verdachten in die gevangenis.

Meest gelezen