AFP or licensors

Trump wil na aanslag in New York immigratie moeilijker maken en botst meteen met Democraten 

Na de aanslag van gisteren in Manhattan, belooft de Amerikaanse president Donald Trump om de toegang voor migranten in de VS fors strenger te maken. Trump wil komaf maken met een "loterij-model" en valt daarbij hard uit naar de Democratische senator Chuck Schumer.  

"We mogen de terreurgroep IS niet toelaten om terug te keren of om ons land binnen te komen nadat we hen hebben verslagen in het Midden-Oosten en elders. Genoeg!", laat Trump weten op zijn favoriete medium Twitter.

Tegelijk laat hij weten dat hij de binnenlandse veiligheidsdienst Homeland Security opgedragen heeft om buitenlanders die de VS willen binnenkomen nog strenger te controleren. "Politiek correct zijn is goed, maar niet in dit geval!", twittert Trump die tegelijk ook zijn medeleven aan de slachtoffers van de aanslag in New York betuigt.

De man die gisteren met een pick-uptruck is ingereden op voetgangers en fietsers, woonde al sinds 2010 in de VS, maar kwam uit de Centraal-Aziatische republiek Oezbekistan. Bij die aanslag zijn gisteren acht doden gevallen. Een van hen was een Belgische vrouw uit Staden.

Trump wil komaf maken met "visaloterij"

President Trump zegt ook dat nu definitief af wil van het "Diversity Immigrant Visa Program", dat jaarlijks 55.000 permanente visa verschaft aan mensen uit landen van waaruit er weinig immigratie naar de Verenigde Staten is.

Volgens Trump is de dader van de aanslag in Manhattan in 2010 op die manier naar de VS gekomen. "Wij willen een visasysteem op basis van verdienste, niet van Democratische loterij", tweette Trump. De president viel daarbij hard uit naar de Democratische fractievoorzitter in de Senaat Chuck Schumer, die in de jaren 90 dat visasysteem door het Congres heeft gekregen. Trump noemt dat visamodel sarcastisch "a Schumer beauty" en lijkt zo de senator verantwoordelijk te willen stellen voor de aanslag.

Senator Schumer laat het daar niet bij en zegt dat "immigratie goed is voor Amerika" en hij sloeg de bal meteen terug naar president Trump:  "In plaats van Amerika te verdelen en te politiseren -iets wat hij altijd lijkt te doen bij een nationale tragedie- zou president Trump beter werken aan een echte oplossing -financiële steun voor terreurbestrijding- en het Witte Huis wil net in dat budget gaan snoeien", pareert Schumer de kritiek van Trump.

Jaarlijks 55.000 "green cards" in dat visasysteem

Senator Chuck Schumer heeft begin de jaren 90 inderdaad meegewerkt aan het "Diversity Immigrant Visa Program" en verdedigt dat model ook nu nog.

Volgens dat systeem worden er jaarlijks 55.000 "green cards" of permanente verblijfsvisa verstrekt aan buitenlanders die graag in de VS willen komen werken. Het programma is vooral gericht op mensen uit landen die weinig immigratie naar de VS kennen. In de praktijk gaan de meeste van die visa naar mensen uit Afrika of Oost-Europa.

Het gaat wel om een moeilijke procedure waarbij er strenge voorwaarden zijn. Zo mogen aanvragers geen crimineel verleden hebben, moeten ze middelbaar onderwijs gevolgd hebben of ten minste twee jaar werkervaring hebben. Kandidaten worden twee jaar lang erg streng gescreend vooraleer ze kans maken op een dergelijk visum.

Meest gelezen