Als een feniks uit de as: pier van Hastings wint prestigieuze Britse architectuurprijs

De pier in Hastings heeft de Riba Stirling Prize 2017 gewonnen, de meest prestigieuze architectuurprijs in het Verenigd Koninkrijk. Het bouwwerk staat op de plek van een historische pier die in 2010 door een brand is verwoest.

"Een adembenemende, flexibele nieuwe pier en een meesterwerk van hernieuwing." Zo omschrijft voorzitter Ben Derbyshire van het Royal Institute of British Architects (Riba) de nieuwe pier in Hastings die dit jaar de Stirling Prize van zijn organisatie krijgt, zowat de meest prestigieuze architectuurprijs in het Verenigd Koninkrijk.

De pier is een ontwerp van het architectenbureau dRMM en staat op de plek van de historische, Victoriaanse pier uit 1872 die in 2010 bijna volledig door een brand is verwoest (zie video onder).

De bouw van de nieuwe pier duurde meer dan 2 jaar en kostte 14,2 miljoen pond (ruim 16 miljoen euro). 3.000 inwoners van Hastings kochten elk een aandeel van 100 pond (ruim 114 euro) om een deel van dit bedrag bijeen te krijgen. In april vorig jaar opende de zogenoemde "people's pier" de deuren.

De oude pier van Hastings in 2007.
De oude pier van Hastings na de brand van 2010.

Meest gelezen