Video player inladen...

Britse minister van Defensie neemt ontslag na beschuldigingen van seksuele intimidatie

De Britse minister van Defensie Michael Fallon, die beschuldigd wordt van seksuele intimidatie, heeft ontslag genomen. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie.

De Britse minister van Defensie Michael Fallon wordt beschuldigd van seksuele intimidatie en heeft ontslag genomen.

In een officiële mededeling zegt hij: “De laatste dagen zijn er verschillende beschuldigingen geuit over het gedrag van parlementsleden, ook over mijn gedrag. Vele van die beschuldigingen zijn vals. Maar ik besef dat ik in het verleden misschien beneden de hoge normen ben gevallen die we van iemand bij Defensie verwachten. Ik heb nagedacht over mijn positie en neem ontslag als minister van Defensie.” 

Fallon zou tijdens een diner zijn hand op de knie gelegd hebben van een journaliste, en dat tijdens de conferentie van de conservatieve partij in 2012. Hij verklaarde aan de BBC dat zijn gedrag in het verleden misschien niet helemaal gepast was.

“Twijfel of mijn knie de oorzaak is van zijn ontslag"

De vrouw waarover het gaat is radiopresentatrice Julia Hartley-Brewer. Zij zegt dat ze het hem destijds kwalijk nam, maar dat ze ondertussen verder is gegaan met haar leven. “Ik twijfel of mijn knie de oorzaak is van zijn ontslag”, schrijft ze ook op Twitter. 

Het is niet duidelijk of er door de recente media-aandacht voor Fallons gedrag nog andere verhalen naar boven zijn gekomen, die de aanleiding zouden kunnen zijn voor zijn ontslag. 

De 65-jarige Fallon werd in 1983 voor het eerst gekozen in het parlement en is sinds 2014 minister van Defensie.

Reactie Britse premier

De Britse premier Theresa May heeft zijn ontslag aanvaard en schreef: “Ik waardeer de serieuze manier waarop u uw functie in beschouwing neemt en u een voorbeeld wenst te stellen aan alle vrouwen en mannen in de krijgsmacht.”

Meer beschuldigingen in Britse politiek

Na het schandaal van de Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein, die met zijn wangedrag een internationale storm van MeToo-ontboezemingen ontketende, komen er ook in de Britse politiek heel wat getuigenissen aan het licht. De afgelopen dagen worden verschillende kopstukken zowel van de regerende Conservatieven als de Labourpartij beschuldigd van ongewenst seksueel gedrag.

De Britse premier Theresa May gaat nu een ontmoeting plannen met de partijleiders om dit onderwerp te bespreken.

Meest gelezen