Video player inladen...

Enige belofte van Facebook, Twitter en Google: "We gaan het beter doen"

De hoorzitting van Facebook, Twitter en Google in het Amerikaanse Congres is een spaghettiwestern-achtige showdown geworden zonder echte apotheose. Het was de eerste keer dat de drie grote bedrijven uit Silicon Valley samen op het verhoorbankje zaten om uitleg te geven over misinformatie via sociale media voor, tijdens en na de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

De Republikeinse en Democratische senatoren die samen in de onderzoekscommissie zitten, waren opvallend eensgezind over de manier waarop Facebook, Twitter en Google volgens hen hun verantwoordelijkheid proberen te ontlopen: "jullie hebben strenge gebruikersvoorwaarden en pakken onder meer kinderlokkers aan. Maar misinformatie op een ander niveau lijkt maar niet te lukken. Dit is het begin van cyber warfare en misinformatie die verder gaat dan alleen maar Amerika. Ook de Brexit bijvoorbeeld was een inspiratiebron voor misinformatie en goed uitgekiende nepnieuwsberichten die gebruikt werden als propagandamiddelen". 

Een korte samenvatting van een urenlang en vaak pittig verhoor, waarbij zelfs senatoren die veel voor Silicon Valley en de bedrijven daar hebben gedaan, erg kritisch waren.

Weinig beloftes

Zowel Facebook, Twitter en Google hebben weinig beloftes gemaakt. Dat deden ze wel al in het verleden door onder meer hun advertentiebeleid aan te passen, zodat ze meer zicht hebben op wie advertenties koopt. Wel zeiden de advocaten van de bedrijven in koor: "we should have done more" . We hadden meer moeten doen.

"we should have done more"

Advocaten Facebook, Twitter en Google


Facebook, Twitter en Google werden vertegenwoordigd door de respectievelijke general counsels van de bedrijven, de topadvocaten. Sommige senatoren hadden kritiek op de CEO's van Facebook omdat ze hun advocaten stuurden en niet zelf kwamen opdagen. Maar stel je voor: Mark Zuckerberg van Facebook, Sundar Pichai van Google en Jack Dorsey samen verschijnend voor een onderzoekscommissie in het politieke hart van Washington, het zou een beeld zijn dat de drie bedrijven jarenlang zou blijven achtervolgen.

Meest gelezen