Tesla lijdt recordverlies en kondigt bouw fabriek in China aan

Tesla heeft afgelopen kwartaal het grootste kwartaalverlies ooit in de boeken gezet. De fabrikant van elektrische auto's investeerde flink om de productie van zijn Model 3 op toeren te krijgen, maar slaagt daar tot op heden niet in. De productiedoelstelling van 5.000 wagens per week wordt nu zelfs met drie maanden uitgesteld, tot maart 2018. Elon Musk heeft ook bevestigd dat er een akkoord is met de Chinese autoriteiten om een fabriek in Shanghai te bouwen.

Tesla leed een verlies van 619,4 miljoen dollar in het derde kwartaal dat eindigde op 30 september. Een jaar eerder was er nog sprake van een winst van bijna 22 miljoen dollar. De opbrengsten van Tesla kwamen uit op bijna 3 miljard dollar, tegen een omzet van 2,3 miljard dollar vorig jaar. 
   
In oktober gaf Tesla al aan dat het de productiedoelstellingen voor Model 3 in het derde kwartaal niet zou halen. Er rolden slechts 260 wagens de fabriek uit, terwijl de doelstelling op 1.500 lag. Topman Elon Musk sprak zelfs van een "productiehel."      

Nu wordt de productiedoelstelling van eind dit jaar, ongeveer 5.000 wagens per week, uitgesteld tot aan het einde van het eerste kwartaal 2018. Model 3 is het goedkoopste Tesla-model, bestemd voor het grote publiek.     

Het aandeel van Tesla ging in de handel na beurs alvast 5,6 procent lager.

Tesla bevestigt bouw van fabriek in China

Elon Musk, de oprichter van Tesla, heeft ook bevestigd dat de Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's een akkoord heeft met de Chinese autoriteiten om een fabriek in Shanghai te bouwen.

"De Chinese fabriek beoogt binnen ongeveer drie jaar met de productie te starten, en zal de Chinese markt en misschien ook andere landen in de regio bedienen. De bedoeling is om Model 3 te produceren", zei Musk tijdens de voorstelling van de kwartaalresultaten. "We gaan ook Model S en Model X produceren, maar de bedoeling is echt om Model 3 te bouwen voor de lokale markt, en het is de enige manier om deze auto betaalbaar te maken in China", voegde hij toe.

Tesla had eerder dit jaar al aangekondigd werk te zullen maken van een productielocatie in China en beloofde destijds voor het einde van het jaar met concretere plannen te komen.    

Meest gelezen