Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Hebben Belgische slachtoffers aanslag New York recht op schadevergoeding?

Kunnen de Belgische slachtoffers van de aanslag in New York gisteren een schadevergoeding krijgen? Tot voor kort was dat moeilijk voor terreur in het buitenland, maar sinds begin dit jaar is daar verandering in gekomen.

Wie slachtoffer is van een terreuraanslag in ons land kan al langer proberen een schadevergoeding te krijgen van het "loket voor slachtoffers van terreurdaden" van de federale overheid. Dat loket is opgericht na de aanslagen van 22 maart in Brussel en Zaventem. Tot voor kort was zo'n schadevergoeding aanvragen niet mogelijk voor landgenoten die in het buitenland getroffen werden door terreur. Sinds begin dit jaar is de wetgeving daarover aangepast en is dat in sommige gevallen wel mogelijk.

De aanslag in kwestie moet wel officieel worden erkend als terreur. De volledige lijst van erkende aanslagen vindt u op deze website. Een andere verandering sinds begin dit jaar die overigens ook voor slachtoffers van binnenlandse terreur geldt, is dat slachtoffers geen klacht meer moeten indienen en zich niet meer burgerlijke partij moeten stellen voor een schadevergoeding.

De slachtoffers moeten in plaats daarvan een dossier indienen bij het "Uniek loket voor slachtoffers terreurdaden" die hun situatie zal beoordelen. Voor een uitkering wordt rekening gehouden met de financiële middelen van de dader(s) van de feiten en andere tegemoetkomingen van verzekeraars en het ziekenfonds.

Meest gelezen