Nieuwe antiterreurwet in Frankrijk na twee jaar noodtoestand: wat verandert er?

Om middernacht is de noodtoestand in Frankrijk na twee jaar opnieuw opgeheven. Er komt nu wel een verscherpte veiligheidswet.  Wat verandert er precies? "Huiszoekingen worden moeilijker, maar identiteitscontroles blijven mogelijk." De meningen over twee jaar noodtoestand blijven intussen verdeeld: VRT-correspondent Frank Renout maakt een balans op.

De noodtoestand werd in november 2015 ingevoerd na de terreuraanslagen in o.a. de concertzaal Bataclan. Politie en justitie kregen er uitgebreide bevoegdheden door, in de strijd tegen terreur.

Maar het is niet omdat de noodtoestand wordt opgeheven, dat alles weer is zoals vroeger, want er komt nu een verscherpte veiligheidswet in de plaats. Frankrijk wil daarin een compromis zoeken tussen de noodtoestand en de situatie van daarvoor, zegt Frankrijk-correspondent Frank Renout. "Voor de aanslagen deden opsporingsautoriteiten misschien niet genoeg, maar onder de noodtoestand mocht dan weer bijna alles, en de nieuwe wet zit daar een beetje tussenin."

De nieuwe wet is een compromis tussen de noodtoestand en de situatie van daarvoor

Frankrijk-correspondent Frank Renout

Huiszoekingen mochten onder de noodtoestand zonder toestemming van de rechter; onder de nieuwe wet moet de rechter wel eerst groen licht geven. Identiteitscontroles door de politie mochten ook zonder tussenkomst van de rechter, en dat blijft zo.

Onder de nieuwe antiterreurwet worden de grenscontroles opgevoerd, en er wordt strenger gelet op radicalisering in moskeeën en op werkplekken, en via internet of telefoonverkeer, zegt Renout.  

Er wordt strenger gelet op radicalisering en de grenscontroles worden opgevoerd

600 huiszoekingen in de eerste 6 maanden: 9 naar antiterreurcel

Volgens de Franse autoriteiten zijn er onder de noodtoestand 32 aanslagen verijdeld. Aan ruim 700 is huisarrest opgelegd, en er vonden 4.400 huiszoekingen plaats.

Maar volgens critici is het niet bewezen dat die aanslagen verijdeld zijn door de noodtoestand zelf, en was het anders ook wel gelukt. Dat mensen huisarrest kregen, zeggen zij, is soms onterecht geweest, maar daar bestaan geen cijfers over.

Een parlementair onderzoeksrapport stelt ook dat van de 600 huiszoekingen in de eerste 6 maanden onder de noodtoestand, er maar 9 zijn doorverwezen naar de antiterreurafdeling.  "Da's goed voor anderhalf procent. Volgens de ene is dat zeer weinig, maar de andere zegt dan weer 'als daardoor 9 aanslagen zijn verijdeld, is het goed'", aldus Renout.

De meeste Fransen, zeker in Parijs, vinden de terreurdreiging intussen nog steeds hoog, en hebben weinig problemen met extra maatregelen.

Weinig volgens de ene, maar volgens de andere goed als daardoor aanslagen verijdeld zijn

Meest gelezen