Oktober was droog en ruim 2 graden te warm

De voorbije maand was op weervlak heel a-typisch, als we ze vergelijken met de normale jaargemiddelden. Zo bedroeg de gemiddelde temperatuur 13,3 graden Celsius, tegenover 11,1 graden normaal. Er viel ook weinig neerslag in Ukkel: 43,1 millimeter, tegenover 74,5 millimeter normaal.

De gemiddelde maximumtemperatuur lag op 16,4 graden (tegenover 14,7 normaal), maar niet enkel overdag was het warmer: we hadden ook zachte nachten met gemiddeld 10,1 graden als gemiddelde minimumtemperatuur, tegenover 7,8 graden normaal.  

Weerman Frank Deboosere noemt de temperaturen abnormaal: "Dit komt niet zo vaak voor, maar we zijn het  ondertussen wel gewend in deze broeikastijden." Het KMI telde in deze herfstmaand overigens ook vijf zogenoemde "lentedagen", met 20 graden of meer, terwijl dat normaal 2,4 dagen zijn. Op 16 oktober viel er een absoluut record van 25,7 graden maximum te noteren.

Oktober was ook een vrij sombere maand, met 97 uur en 25 minuten zonneschijn in Ukkel, tegenover 112 uur en 38 minuten normaal. Al moet gezegd dat de zon redelijk ongelijk verdeeld was dit keer, met het minste zonneschijn aan zee, in Brussel en in het oosten (zie onder).   

Opvallend waren ook de lage neerslagwaarden: 43,1 millimeter, bijna de helft minder dan het langjarig gemiddelde van 74,5 millimeter.

Video player inladen...

Meest gelezen