Oogjes dicht en snaveltjes toe: nieuwe afleveringen van "De fabeltjeskrant" in aantocht

In Nederland zijn nieuwe afleveringen van "De fabeltjeskrant" in de maak. Dat meldt De Telegraaf. Het gaat om een animatiereeks in 3D van het iconische kinderprogramma uit de jaren 60, 70 en 80.

Juffrouw Ooievaar, Bor de Wolf, de gebroeders Ed, Willem Bever, Meneer de Raaf en natuurlijk Meneer de Uil: al bijna 50 jaar behoren ze tot het collectieve geheugen als hoofdpersonages in "De fabeltjeskrant", het iconische kinderprogramma dat decennialang op de Nederlandse én Vlaamse tv was te zien.

Ruim een kwarteeuw nadat de laatste afleveringen van de 2 oorspronkelijke reeksen zijn gemaakt, werken het productiehuis Rubinstein Pictures/GRID en Robin de Levita aan een nieuwe reeks. De Levita is de zoon van wijlen Loek de Levita, de producer van de 2e reeks uit de jaren 80.

Vilt

De 3e reeks wordt een animatiereeks in 3D. "Net als in de oorspronkelijke serie lijken de personages van vilt", vertelt De Levita aan De Telegraaf. "Dat was belangrijk voor mij. Het geeft een zachte uitstraling. Door vilt valt het licht op een mooie manier op hen."

De Levita heeft een jaar aan de nieuwe reeks gesleuteld. Daarbij moest hij keuzes maken. Zo konden de personages in de oorspronkelijke series nauwelijks bewegen, maar kan dat dankzij de nieuwe technologie wel. "De teksten van "De fabeltjeskrant" waren zo goed dat het ook zonder gezichtsuitdrukkingen grappig was. Nu konden we de personages teksten met handgebaren laten ondersteunen. Moet je dat wel willen? Daarover hebben we goed moeten nadenken." Uiteindelijk kunnen de personages in de nieuwe reeks hun "handen" wel degelijk gebruiken. Ze krijgen ook een rijkere expressie.

Moderne communicatie

De verhaallijnen van de nieuwe reeks zijn gebaseerd op die van de oorspronkelijke 1.640 afleveringen. Het bos krijgt een eigentijds tintje, maar moderne communicatiemiddelen zijn uit den boze. De dieren zullen als vanouds communiceren door gewoon met elkaar te praten en natuurlijk door te luisteren naar Meneer de Uil die uit de krant voorleest.

Verschillende van de oorspronkelijke stemmenacteurs zijn inmiddels overleden. De Levita moet daarom op zoek naar nieuwe, gelijkaardige stemmenacteurs, maar hij is vol vertrouwen dat hij die zal vinden.

De eerste uitzending van "De fabeltjeskrant" vond plaats op 29 september 1968 op de NTS, de voorloper van de NOS. Nadien liepen de reeksen op verschillende andere zenders. Welke zender de nieuwe reeks zal uitzenden, is nog niet bekend. Sowieso zullen de afleveringen pas in 2019 verschijnen. Eind volgend jaar komt al een eenmalige speciale aflevering op tv.

Benieuwd hoe de originele series van "De fabeltjeskrant" tot stand kwamen? Ontdek het in onderstaande video:

Meest gelezen