Video player inladen...

TRAILER: Sexting, een harde waarschuwing voor een onderschat fenomeen

Pano brengt vanavond het verhaal van Glenn De Cooman, een jongen van 15, die op sociale media anderhalf jaar lang achtervolgd werd door een naaktfoto van zichzelf. Tot hij geen uitweg meer zag en uit het leven stapte. De ouders en de vriendin van de jongen vertellen aan Sara voor ’t eerst hoe het zover is kunnen komen. “Voor ons was het onbegrijpelijk wat er gebeurd is, heel uw wereld stort in. Waarom? Waarom?  Voor iets op instagram of zo?” 

Amber, de vriendin van Glenn is duidelijk: “Mensen die dat delen en liken en opslaan. Die zouden ze op de speelplaats in hun blote moeten zetten en zeggen: hier lacht eens met hun”. 

Sexting, het doorsturen van seksueel getinte teksten, foto’s en filmpjes via sociale media kan lekker spannend zijn. Al loopt het soms ook grondig mis. Als wat tussen twee liefjes gedeeld wordt, plots open en bloot de school of de vriendenkring rondgaat. Een snel groeiend probleem, zeggen specialisten.  

Pano-reporter Sara Van Boxstael gaat op onderzoek. De 17-jarige Flo, een vrolijke gebruiker, wijdt haar in over wat, hoe en wie: ‘Heel veel jongeren doen aan sexting, en als jij het doet ben je niet in de minderheid.” Maar Sara merkt dat er onder jongeren ook veel schaamte en wantrouwen is, als het hierover gaat. Niet onterecht. Wat Maxine op haar middelbare school meemaakte, is bijvoorbeeld niet min. Vorig jaar geraakten daar meer dan honderd foto’s verspreid, van naakte of schaars geklede meisjes, van de school zelf en van scholen uit de buurt. Sara onderzoekt de impact en hoe de school daar mee omging.

Meest gelezen