Nicolas Maeterlinck

Steeds meer scholieren spreken thuis geen Nederlands

Steeds meer schoolgaande kinderen en jongeren spreken thuis geen Nederlands. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams ministerie van Onderwijs die Vlaams Parlementslid Vera Celis (N-VA) heeft opgevraagd. Nu gaat het om 16,5 procent van alle leerlingen.

Vorig schooljaar sprak 15,7 procent van de scholieren geen Nederlands thuis. Tijdens het schooljaar 2016-2017 is dat lichtjes toegenomen tot 16,5 procent. Er zijn grote regionale verschillen in de cijfers. Zo spreekt 1 op de 5 Vlaams-Brabantse scholieren thuis een andere taal tegenover amper 1 op de 10 West-Vlaamse leerlingen. Ook tussen de centrumsteden zijn er grote onderlinge verschillen. In Antwerpen is voor meer dan 40 procent van de scholieren Nederlands niet de thuistaal, in Hasselt is dat ruim 11 procent.

Voor Celis is een grondige kennis van het Nederlands erg belangrijk. "Wie het Nederlands onvoldoende onder de knie heeft, kan onmogelijk de leerstof begrijpen en gaat misschien niet slagen op school", zegt ze aan VRT NWS. Celis pleit ervoor om al vanaf de kleuterklas in te zetten op het goed aanleren van het Nederlands. De Vlaamse regering heeft daar onlangs 13 miljoen euro extra voor vrijgemaakt.

Per provincie

 • Antwerpen: 19,6 procent
 • Limburg: 13,3 procent
 • Oost-Vlaanderen: 14,9 procent
 • Vlaams-Brabant: 23,0 procent
 • West-Vlaanderen: 9,7 procent

In de centrumsteden

 • Antwerpen: 41,7 procent
 • Gent: 27,6 procent
 • Genk: 24,8 procent
 • Leuven: 18,7 procent
 • Oostende: 21,5 procent
 • Hasselt: 12,5 procent
 • Mechelen: 23,6 procent

Meest gelezen