Videospeler inladen...

Dader aanslag Manhattan is Oezbeek met link naar IS

De man die gisteravond in Manhattan acht mensen doodreed met een pick-uptruck, is Sayfullo Saipov, een 29-jarige man uit Oezbekistan die al zeven jaar in de VS woonde. Zelf heeft hij de aanslag overleefd. Op de plek van de aanslag zou een briefje gevonden zijn waarop staat dat de aanslag gepleegd heeft uit naam van terreurorganisatie IS.

Saipov is in 2010 op legale wijze naar de Verenigde Staten gekomen en verbleef eerst in Ohio en daarna in de stad Tampa in Florida. Hij werkte lange tijd als vrachtwagenchauffeur. Zes maanden geleden verhuisde hij naar Paterson in New Jersey, waar hij als chauffeur begon te werken voor de online taxidienst Uber. Daar was hij wel aan de deur gezet. Volgens CNN was Saipov eerder al in aanraking gekomen met het gerecht wegens overtredingen en wangedrag.  

 Gisteren heeft Saipov in New Jersey een pick-uptruck gehuurd en hij is er daarna mee naar Manhattan in New York gereden. Niet ver van het World Trade Center is hij daar op een afgescheiden fiets- en wandelpad op voetgangers en fietsers ingereden en vervolgens tegen een schoolbus gebotst.

Volgens getuigen is hij dan uit de truck gesprongen, heeft hij met namaakwapens gezwaaid en riep hij "allahu akhbar" (god is de grootste). Toen hij weigerde om zijn wapens neer te leggen, werd hij in de buik geschoten door de politie. Saipov werd naar een ziekenhuis gebracht en is intussen geopereerd. Hij zou buiten levensgevaar zijn, maar heeft nog niets willen zeggen tegen de politie.   

Bij de aanslag van gisteren vielen in totaal acht doden en elf zwaargewonden. Onder de doden zijn vijf Argentijnen en één Belgische vrouw uit Staden. Drie andere Belgen en een Argentijn raakten gewond, maar zij zijn niet in levensgevaar.

"Geradicaliseerd in de VS, maar link met IS"

Volgens Andrew Cuomo, de gouverneur van de staat New York, is het duidelijk dat Saipov "in de VS geradicaliseerd is".  Cuomo bevestigde ook berichten uit de Amerikaanse media dat er een handgeschreven brief van de dader is gevonden met een verwijzing naar de terreurgroep IS. Het is echter nog niet duidelijk of hij alleen handelde of dat hij banden had met terreurgroepen zoals IS en Al Qaeda. 

Wel doet de aanslag veel denken aan andere in Zweden, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië en meer recent Spanje waarbij extremisten met auto's inreden op voetgangers.   

Ook hebben de voorbije jaren zich veel etnische Oezbeken uit Centraal-Azië aangesloten bij terreurgroepen zoals IS, Al Qaeda of de taliban in Afghanistan, Pakistan en Kashmir. Dit jaar zijn al vier aanslagen (Istanbul, Stockholm, Sint-Petersburg en New York) uitgevoerd door mensen van Oezbeekse afkomst.

Volgens kennissen was Saipov tevreden met zijn leven in de VS en zouden er geen aanwijzingen zijn geweest dat hij geradicaliseerd raakte. Uit onderzoek blijkt echter dat radicalisering erg snel kan gaan. 

Spoor loopt naar Oezbeekse minderheid in Kirgizië

Interessant is ook de herkomst van Sayfullo Saipov. De man is geboren in de Centraal-Aziatische republiek Oezbekistan, maar is daarna uitgeweken naar de stad Osh in het naburige Kirgizië, ook een gewezen Sovjetrepubliek. Op zijn Facebookpagina zijn geen verbanden met terreurgroepen zoals IS te vinden, maar zijn er enkel "vrienden" uit de stad Osh genoemd.

Ook de dader van de terreuraanslag in de metro van Sint-Petersburg in april, was afkomstig uit Osh. Volgens Russische geheime diensten is overigens in de streek van Osh overigens een man actief die mensen ronselt voor de terreurgroep IS en die hen helpt om naar Syrië of Irak te trekken. Ook andere extremistische groepen maken gebruik van de ontevredenheid van Oezbeken die ongeveer de helft uitmaken van de bevolking van Osh.

Die stad is een brandpunt van etnische spanningen tussen Kirgiezen en de Oezbeekse minderheid. In 2005 en in 2010 zijn er in Osh telkens honderden doden gevallen bij rellen tussen die twee groepen. Opvallend: in dat laatste jaar is Saipov naar de Verenigde Staten geëmigreerd.

Meest gelezen