Trump met de Zuid-Koreaanse president Moon en de Japanse premier Abe eerder op de G-20.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Trump maakt een lange reis door Azië, krijgt het VS-beleid daar nu een gezicht?

Vanaf vandaag tot dinsdag 14 november maakt de Amerikaanse president Donald Trump een grote rondreis door het Verre Oosten. Dat zal wellicht wat licht doen schijnen over wat de VS daar nu precies van plan is.

analyse
Analyse
Aansturen van de 'analyse' teaser o.a. op de home pagina en 'analyse' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'analyse' overzichtspagina

In de eerste dagen van zijn presidentschap begin dit jaar trok Trump zijn land uit het Trans-Pacific Partnership (TPP), het vrijhandelsakkoord dat zijn voorganger Barack Obama had bezegeld met Canada, Mexico, Australië, Nieuw-Zeeland, Peru, Chili, Japan, Singapore, Vietnam, Brunei en Maleisië. Met dat pact wou Obama die landen strategisch stevig aan Amerika binden.

Trump vond echter dat de vrijhandelszone nadelig was voor de VS en dat het banen zou kosten in Amerika, terwijl veel experts eigenlijk het omgekeerde beweerden. Hoe dan ook, de VS zullen onder Trump niet toetreden tot het TPP en sindsdien verkeren veel landen in het Verre Oosten in onduidelijkheid over de rol die Amerika daar nu nog wil gaan spelen.

Vooral China dient zich aan om het machtsvacuüm op te vullen als de VS zich zou terugtrekken; onder meer de Filipijnen halen al nauw de banden aan met Peking. Japan, Australië en India lijken intussen niet van plan om China de vrije hand te geven en trekken steeds meer aan één zeel om tegengewicht te bieden.

B-1-bommenwerpers met F-35's uit de VS en Zuid-Koreaanse F-15's op patrouille

Korea en handel domineren de agenda

President Trump doet eerst Japan en Zuid-Korea aan, twee van de trouwste bondgenoten van Amerika. Trump heeft al kennisgemaakt met de Japanse premier Shinzo Abe, maar die heeft net een verkiezing gewonnen en zit dus voor jaren stevig in het zadel. Ook de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in is al op het Witte Huis te gast geweest.

Met die mensen zal het duidelijk gaan over hoe de bondgenoten de provocaties met kernproeven en rakettesten door het communistische Noord-Korea moeten aanpakken. De scheldpartijen en bedreigingen met "totale vernietiging" over en weer tussen Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un hebben de spanningen opgedreven. Opvallend: anders dan zijn voorgangers gaat Trump niet naar de gedemilitariseerde zone tussen de twee Korea's.

De VS, Japan en Zuid-Korea vertrouwen er ook niet langer meer op dat China Noord-Korea nog wil of kan beïnvloeden. De machtspositie van Xi Jinping is daar zopas bevestigd en versterkt op het congres van de Chinese communistische partij. Ook Xi is al te gast geweest bij Trump in de VS. Naast Korea zal Trump onvermijdelijk ook het grote handelstekort met China aankaarten en eisen dat daar iets aan gedaan wordt. Ook de Chinese claims op eilandjes en atollen in de Zuid-Chinese Zee die niet erkend worden door de VS kunnen niet genegeerd worden.

Naar APEC in Vietnam en Asean in de Filipijnen

Vanuit China reist Trump dan door naar Da Nang, in Vietnam, waar hij op 11 en 12 november zal deelnemen aan de top van de leiders van APEC, het samenwerkingsverband tussen 21 landen aan de Stille Oceaan. De volgende twee dagen is Trump te gast op de top van de Asean in de Filipijnse hoofdstad Manilla. De Asean is de regionale organisatie van Zuidoost-Azië; de meeste lidstaten daarvan zijn bondgenoten van de Verenigde Staten.

Die laatste groep zal het vooral hebben over de Zuid-Chinese Zee en de Chinese dreiging daar. Het zal daar moeten blijken welke strategie de regering van Trump wil voeren in het Verre Oosten en tegenover China. Wie Trump kent, kan nu al voorspellen dat hij echter ook daar zijn mantra's van onevenwichtig handelsverkeer opnieuw te berde zal brengen.

De regering is echter meer dan Trump alleen. De voorbije weken is onder meer VS-minister van Defensie James Mattis al in Zuid-Korea en Thailand langs geweest om duidelijk te maken dat Amerika zich niet zal terugtrekken uit het Verre Oosten, niet uit Korea en niet uit Zuidoost-Azië, de snelst economisch groeiende regio ter wereld. Het kan dus niet altijd "America First" zijn en Trump en zijn team zullen zich er bewust van moeten zijn dat zelfs de bondgenoten in de regio niet altijd in de Amerikaanse pas zullen lopen.

Het vliegdekschip USS George Washington voor de zuidkust van Vietnam
AP2011

Meest gelezen