AP2000

Vanaf 2019 mag u niet langer Uluru (Ayers Rock) in Australië beklimmen

De lokale Aboriginals verzetten zich al langer tegen toeristen die de beroemde rots in het centrum van Australië willen beklimmen. De site bezoeken, zal nog wel mogen.

De laatste dag dat u nog naar boven kunt op Uluru is op 26 oktober 2019. Die datum is gekozen omdat het de verjaardag is van de overdracht in 1985 van Ayers Rock aan de Anangu, de lokale groep van Aboriginals, de oorspronkelijke bevolking die daar al 30.000 jaar woont.

Die mensen beschouwen het unieke monument als heilig en ergeren zich al decennia aan de horden toeristen die de rots willen beklimmen. Omdat ze nu eigenaar zijn van het monument, heeft een meerderheid van de lokale Anangu beslist dat beklimmen niet meer zal mogen. "Dit is een enorm belangrijke plaats, geen speeltuin of een themapark zoals Disneyland", zei Sammy Wilson, een van de eigenaars na de beslissing.

Het bezoeken van de rots in het Uluru-Tjuta National Park zal nog wel mogen. U kunt de rots dus nog altijd bekijken en bezoeken, maar niet meer beklimmen. Het toerisme is een belangrijke bron van inkomsten voor de regio, zowat het midden van Australië nabij Alice Springs, op 2.100 kilometer ten noordwesten van Sydney.

Het aantal bezoekers dat de Uluru ook beklimt, is overigens de voorbije decennia fors afgenomen, ook al omdat veel mensen zich meer en meer bewust zijn van de tradities van de Aboriginals. Het waren overigens vooral Australiërs en Japanners die de rots beklommen.

De Uluru is een zandstenen rots van 348 meter hoog, die in 1873 "ontdekt" werd door blanke kolonisten en genoemd werd naar een lokaal politicus. In 1985 werd de rots overgedragen aan de Anangu en twee jaar later werd ze door de Unesco, de cultuurorganisatie van de Verenigde Naties, erkend als werelderfgoed. De rots ziet er normaal rood uit, maar kan al naargelang de lichtinval van kleur veranderen. Hieronder ziet u een foto in het paars na een zware regenbui.

AP2000

Meest gelezen