Vergeten documentaire over kindermisbruik in Hollywood lokt plots miljoenen kijkers

Een vergeten documentaire uit 2015 over kindermisbruik in Hollywood kent plots veel succes in de nasleep van de schandalen die zijn losgebroken. Volgens The Guardian hebben al 3 miljoen mensen de film bekeken sinds 12 oktober.

"An open secret": zo heet de documentaire film die Amy Berg 2 jaar geleden regisseerde en waarin ze een netwerk van kindermisbruik in Hollywood blootlegde. Hoewel ze eerder een Oscarnominatie voor "Deliver us from evil" had gekregen, kraaide geen haan naar haar nieuwe film. Nochtans vertelde die in detail hoe grote filmbonzen kinderen seksueel misbruikten. Sommige slachtoffers kwamen ook zelf aan het woord.

"We kregen geen enkel aanbod uit Hollywood om "An open secret" te verspreiden", zegt Gabe Hoffman die de film financierde. "De film was nergens te zien", zegt scenarist Lorien Haynes. "Hij had geen enkele impact. Niemand zag hem. We hadden een film uitgebracht die niet leek te bestaan."

Vandaag is dat wel even anders. In de nasleep van de vele schandalen over seksueel misbruik in Hollywood die sinds een maand opduiken, kent "An open secret" een heropleving via sociale media. The Guardian schrijft dat al 3 miljoen mensen de film online hebben bekeken sinds 12 oktober.

Voorlopig is "An open secret" integraal en gratis te bekijken via onder meer YouTube (zie bovenaan) en Vimeo. "We wisten dat een Harvey Weinstein-moment zou komen", zegt Hoffman. "Eens het zover was, zouden we de film gratis opnieuw uitbrengen." Tegelijk hoopt hij dat de grote streamingdiensten "An open secret" nog oppikken. "We zouden graag op Amazon of Netflix komen. We staan open voor een gesprek."

Meest gelezen