Video player inladen...

Waar is Carles Puigdemont? Volgens zijn advocaat is hij in Brussel

De afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont is gisteravond niet teruggekeerd naar Barcelona. Dat meldt de Spaanse krant La Vanguardia. Zijn advocaat Paul Bekaert zegt dat zijn cliënt zich in Brussel bevindt en ontkent berichten over een persconferentie in zijn kantoor in Tielt. Twee van zijn voormalige ministers zijn gisteravond wel teruggevlogen naar Barcelona.

Het verhaal van Carles Puigdemont in België begint alsmaar meer op een soort detectiveverhaal te lijken. Eergisteren duurde het uren voor de geruchten over zijn aankomst hier bevestigd raakten, en het was pas gistermiddag dat hij zich ook in levende lijve liet zien op een druk bijgewoonde persconferentie in Brussel. Sindsdien lijkt hij weer van de aardbol verdwenen.

Verschillende bronnen bevestigen het bericht van La Vanguardia dat Puigdemont zich nog steeds in ons land bevindt. Waar hij zich ophoudt, blijft tot nader order een mysterie. Het hotel in Brussel waar hij heeft verbleven, bevestigt dat hij vanmorgen zijn rekening heeft betaald. Het crisiscentrum Binnenlandse Zaken geeft geen details, maar zegt aan VRT NWS "de zaak op de voet te volgen".

Vanmorgen meldden enkele Spaanse websites dat hij vanmiddag een verklaring zou afleggen op het kantoor van zijn advocaat in Tielt, maar advocaat Paul Bekaert ontkent dat en noemt dat zelfs leugens. "Dat is de zoveelste kwakkel die de wereld ingestuurd wordt door de Spaanse pers", aldus Bekaert. "Gisteravond beweerden ze dat mijn cliënt op weg was naar Barcelona, en op dat moment zat hij zijn avondmaal te nemen in Brussel."

Volgens Bekaert bevindt zijn cliënt zich in Brussel en houdt hij telefonisch contact met hem. "Vandaag verspreidt men het gerucht dat er eerst in Gent dan in Tielt een persconferentie zou zijn, maar daar is niets van aan", aldus Bekaert. Volgens hem wordt de Spaanse pers ingeschakeld voor een "echte zenuw- en propagandaoorlog".

Gisteravond laat zijn twee afgezette ministers van de Catalaanse regering wel vanuit Brussel naar Barcelona teruggevlogen. Het gaat om Joaquim Forn en Dolors Bassa. Bij zijn aankomst op de luchthaven van Barcelona werd hij omstuwd door cameraploegen en door burgers die hem verwijten naar het hoofd slingerden. Hij werd onder meer "hond" en "verrader" genoemd. Forn moest in bescherming worden genomen door de Catalaanse politie. Hij legde geen verklaringen af.

Lees verder onder de video.

Video player inladen...

Donderdag moet Carles Puigdemont zich normaal melden bij het gerecht in Madrid. Er loopt een aanklacht tegen hem en zijn regering wegens rebellie en misbruik van overheidsgeld.

Zijn Vlaamse advocaat Paul Bekaert zegt dat Puigdemont niet naar Madrid gaat. Als dat zo is, kan het gerecht een aanhoudingsbevel uitvaardigen en zijn uitlevering vragen. Maar zover is het volgens Bekaert nog lang niet. 

Meest gelezen