Video player inladen...

Advocaat Puigdemont: “Hij gaat niet naar Madrid, het is perfect mogelijk hem hier te ondervragen”

De afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont zal zich morgen niet melden bij de het gerecht in Madrid, dat heeft zijn Vlaams advocaat Paul Bekaert gezegd. Puigdemont wil wel meewerken aan het onderzoek. 

“Puigdemont heeft mij gezegd dat hij morgen niet naar Madrid gaat, ook omdat het perfect mogelijk is om hem hier in Brussel te laten ondervragen: hetzij via Belgische politiediensten, hetzij via Spaanse politiediensten die naar Brussel komen”, dat zegt Paul Bekaert, advocaat van de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont. “Maar volgens mijn Spaanse collega gaan ze dit niet aanvaarden en zal men eisen dat hij ter plaatse ondervraagd wordt. ” 

Puigdemont wordt morgenochtend verwacht in Madrid omdat de openbare aanklager hem wil vervolgen voor onder meer rebellie, opruiing en misbruik van overheidsgeld.

"Ze voeren een zenuw- en propagandaoorlog"

Verder ontkent de advocaat alle geruchten over een mogelijke persconferentie in Tielt of Gent. “Het is een kwakkel van de Spaanse pers, ze voeren een zenuw- en propagandaoorlog.”

In het programma "De wereld vandaag" op Radio 1 zei Bekaert nog dat de Spaanse staat onverbiddelijk is voor autonomisten. “Ik pleit al twintig jaar tegen de Spaanse staat en zij zijn onverbiddelijk en zeer haatdragend tegen alle autonomisten. Ik heb vooral ervaring met Basken, zij hebben geweld gebruikt, de Catalanen niet. Maar mijn cliënt zegt dat dat geen verschil maakt voor de Spanjaarden. Men raakt niet aan de heilige koe van de eenheid van de staat.” 

De advocaat gaat zich nu focussen op de procedure van een eventueel Europees aanhoudingmandaat. 

Meest gelezen